Organska proizvodnja u Srbiji nedovoljno razvijena

Bez autora
Nov 21 2010

Organska hrana, koja ima povećanu biološku i nutritivnu vrednost, proizvodi se u 81 domaćinstvu u Srbiji, što je u proseku manje nego u ostalim evropskim zemljama. Organska proizvodnja u Srbiji obavlja se na oko 250.000 hektara, ali bi obim prozvodnje trebalo da bude povećan nakon otvaranja četiri centra za organsku proizvodnju. To su centri za stočarstvo u Svilajncu, za sakupljanje proizvoda iz prirode u Leskovcu i za voćarstvo u Valjevu, kao i centar za uzgajanje ratarskih i povrtarskih useva, koji je nedavno otvoren u Selenči. Država, u cilju povećanja obima organske proizvodnje, nudi povoljne subvencije poljoprivrednicima koji se odluče da se "prebace" na takav način proizvodnje. Subvencije za proizvođače organske hrane kreću se od 25.000 dinara za ratarsku i povrtarsku proizvodnju, 15.000 dinara za krupnu stoku, 5.000 dinara za sitnu stoku, 500 dinara za sitnu živinu i 2.000 dinara po košnici pčela.

Organska proizvodnja u Srbiji nedovoljno razvijenaOrganska hrana, koja ima povećanu biološku i nutritivnu vrednost, proizvodi se u 81 domaćinstvu u Srbiji, što je u proseku manje nego u ostalim evropskim zemljama, rekla je danas Mirjana Milošević, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Organska proizvodnja u Srbiji obavlja se na oko 250.000 hektara, ali bi obim prozvodnje trebalo da bude povećan nakon otvaranja četiri centra za organsku proizvodnju. To su centri za stočarstvo u Svilajncu, za sakupljanje proizvoda iz prirode u Leskovcu i za voćarstvo u Valjevu, kao i centar za uzgajanje ratarskih i povrtarskih useva, koji je nedavno otvoren u Selenči.

Miloševic je istakla da država, u cilju povećanja obima organske proizvodnje, nudi povoljne subvencije poljoprivrednicima koji se odluče da se "prebace" na takav način proizvodnje.

- Subvencije za proizvođače organske hrane kreću se od 25.000 dinara za ratarsku i povrtarsku proizvodnju, 15.000 dinara za krupnu stoku, 5.000 dinara za sitnu stoku, 500 dinara za sitnu živinu i 2.000 dinara po košnici pčela - navela je Mirjana Milošević, državni sekretar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik