Otvoren pogon za hidroponsku proizvodnju salata “Planten“ u Irigu

Bez autora
Oct 02 2010

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović otvorio je pogon za hidroponsku proizvodnju salata d.o.o. "Planten" u Irigu. Investiciona vrednost novog pogona, iznosi 75 miliona dinara, od čega je Vlada Vojvodine, preko Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj obezbedila 20 miliona. Na površini od 2,6 hektara, otvoreno je jedno od najvećih polja za proizvodnju salate u hidroponskom načinu proizvodnje u Evropskoj uniji, gde se proizvodi šesnaest vrsta salate i dvadeset vrsta začinskog bilja. Specifičnost salate koja se proizvodi u "Plantenu" jeste u tome što se ona gaji sa korenom i pakuje se u specijalne kese i tako transportuje do kupaca. Ovaj proizvod zadržava svežinu dvanaest dana tokom kojih stalno raste, i po načinu proizvodnje zadovoljava najstrože standarde Evropske unije i Švajcarske. Kapacitet godišnje proizvodnje salate iznosi milion i po komada u osam turnusa, a oko 90 odsto proizvodnje plasira se na evropsko tržište...

Otvoren pogon za hidroponsku proizvodnju salata “Planten“ u IriguPokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović otvorio je pogon za hidroponsku proizvodnju salata d.o.o. "Planten" u Irigu.

Investiciona vrednost novog pogona, iznosi 75 miliona dinara, od čega je Vlada Vojvodine, preko Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj obezbedila 20 miliona.

Na površini od 2,6 hektara, otvoreno je jedno od najvećih polja za proizvodnju salate u hidroponskom načinu proizvodnje u Evropskoj uniji, gde se proizvodi šesnaest vrsta salate i dvadeset vrsta začinskog bilja. Specifičnost salate koja se proizvodi u "Plantenu" jeste u tome što se ona gaji sa korenom i pakuje se u specijalne kese i tako  transportuje do kupaca. Ovaj proizvod zadržava svežinu dvanaest dana tokom kojih stalno raste, i po načinu proizvodnje zadovoljava najstrože standarde Evropske unije i Švajcarske. Kapacitet godišnje proizvodnje salate iznosi milion i po komada u osam turnusa, a oko 90 odsto proizvodnje plasira se na evropsko tržište. Planirani ukupan godišnji prihod je 500.000 evra.

Pokrajinska vlada će i nadalje nastaviti sa finansiranjem programa novih tehnologija i sa objedinjavanjem privatnog i državnog kapitala. Za ovu godinu je odobreno 15 novih projekata preko kojih će biti obezbeđeno 2.900 novih radnih mesta. Novi pogon u "Plantenu" oslanja na investiciju koji je pre dve godine realizovana sa Vladom Holandije u okviru "Grow" i očekuje se da će se ovaj kompleks i dalje razvijati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik