Ovogodišnji rod pšenice od 1,2 do 1,3 miliona tona

Bez autora
Jul 01 2010

Poljoprivreda Srbije je u prvoj polovini ove godine bila suočena sa nepovoljnim klimatskim nepogodama, koje su nanele značajnu štetu poljoprivrednoj proizvodnji. Ove godine sa žetvenih površina od 494.979 hektara očekuje se proizvodnja pšenice od 1,90 miliona tona, što je za 8 procenata manje u odnosu na ostvarenu proizvodnju u prošloj godini i za 8,3 posto manje u odnosu na protekli desetogodišnji prosek. Međutim, Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, procenjuje ovogodišnji rod pšenice od 1,2 do 1,3 miliona tona, što bi sa prenetim zalihama iz prethodne sezone trebalo da obezbedi dovoljne količine u snabdevanju domaćeg stanovništva hlebom. Što se tiče voća, koje je takođe pogođeno nepovoljnim klimatskim uslovima, posmatrano u odnosu na prethodnu godinu, proizvodnja malina je manja za 3,2 procenta, trešanja za 18,2 posto, višanja čak za 31 posto, a kajsija za 29 posto. Izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda za prvih pet meseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period veći je za 11 posto i iznosi 734 miliona dolara, što čini petinu našeg ukupnog robnog izvoza. Vrednost uvoza iznosi 409 miliona dolara, a realizovani suficit u tom periodu je 325 miliona dolara.

Ovogodišnji rod pšenice od 1,2 do 1,3 miliona tonaPoljoprivreda Srbije je u prvoj polovini ove godine bila suočena sa nepovoljnim klimatskim nepogodama, koje su nanele značajnu štetu poljoprivrednoj proizvodnji.

Ove godine sa žetvenih površina od 494.979 hektara očekuje se proizvodnja pšenice od 1,90 miliona tona, što je za 8 procenata  manje u odnosu na ostvarenu proizvodnju u prošloj godini i za 8,3 posto manje u odnosu na protekli desetogodišnji prosek.

Međutim, Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, procenjuje ovogodišnji rod pšenice od 1,2 do 1,3 miliona tona, što bi sa prenetim zalihama iz prethodne sezone trebalo da obezbedi dovoljne količine u snabdevanju domaćeg stanovništva hlebom.

Što se tiče voća, koje je takođe pogođeno nepovoljnim klimatskim uslovima, posmatrano u odnosu na prethodnu godinu, proizvodnja malina je manja za 3,2 procenta, trešanja za 18,2 posto, višanja čak za 31 posto, a kajsija za 29 posto.

Izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda za prvih pet meseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period veći je za 11 posto i iznosi 734 miliona dolara, što čini  petinu našeg ukupnog robnog izvoza. Vrednost uvoza iznosi 409 miliona dolara, a realizovani suficit u tom periodu je 325 miliona dolara.

Najviše je izvezeno kukuruza, za 80 miliona dolara, šećera od šećerne repe za 53 miliona, smrznutih malina za oko 58 miliona i piva u bocama za 19 miliona dolara.

Što se tiče uvoza, dominira sirova kafa, koju smo uvezli za 25,6 miliona, zatim slede banane koje smo izvezli za 16,6 miliona, pomorandže za 15,3 miliona i začini u vrednosti 62 miliona dolara.

Povoljni rezultati poljoprivrede Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni, ostvareni su zahvaljujući pogodnostima koje imamo u preferencijalnom statusu na tržištu Evropske unije, zatim ostvarenoj liberalizaciji u razmeni sa zemljama zapadnog Balkana, odnosno državama CEFTA sporazuma i konjunkturi, koja se i dalje održava na svetskom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik