Pčelari u Brčko distriktu nezadovoljni prinosima meda

Bez autora
Jul 25 2024

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika i visoke temperature zraka, prinosi meda na području Brčko distrikta BiH ove godine biće izuzetno slab - tvrde brčanski pčelari.

Oni nisu zadovoljni stanjem košnica jer, kako tvrde, vrcanje meda na temperaturama zraka preko 35 stepeni nije preporučljivo.

Brčanski pčelar Nikola Kerezović koji je prošle godine iz 100 pčelinjih društava izvrcao oko jednu tonu meda kaže da ovogodišnji prinosi neće biti ni približno isti zbog vremenskih prilika koje su od početka godine oscilirale i nisu dozvoljavale pčelama da kroz redovnu ispašu u košnice unesu dovoljne količine meda.

- Mi se trudimo da održimo društva u što boljem stanju te da prevaziđemo ove probleme kako bi sačekali zahlađenje i pokušali da izvrcamo med ove godine - rekao je novinarima Kerezović.

Kako bi se smanjile dodatne štete u pčelarstvu neophodno je tokom ljetnog perioda provesti niz preventivnih radnji kako bi se potencijalni gubici smanjili, prenosi Fena.

-Potrebno je tokom ovih vrelih dana da se pčelama obezbijedi dovoljna količina vode i da se preventivno radi na sprečavanju širenja varoe, bolesti koja je veoma opasna za pčelinja društva - zaključuje Kerezović.

Trenutno cijena meda u Brčkom iznosi 20 KM po jednom kilogramu i uprkos slabijim ovogodišnjim prinosima, on smatra da neće dolaziti do poskupljenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik