"Podmlađivanje" traktora

Bez autora
Sep 07 2010

Ministarstvo poljoprivrede ove godine iz budžeta dodeljuje bespovratna sredstva za nabavaku traktora. Cilj je da starost poljoprivredne mehanizacije bude ispod 10 godina, kako bismo stigli evropske zemlje. Cilj je da starost poljoprivredne mehanizacije u Srbiji bude ispod 10 godina, kako bi stigli evropske zemlje. Mehanizacija u Srbiji trenutno je stara 15 godina. Ako imate novu mehanizaciju, onda vam je tehnološki postupak daleko jeftiniji, a agrotehnika koju radite je daleko isplativija. U poslednjih šest godina poljoprivredna mehanizacija u Srbiji "značajno se podmladila", jer je njena prosečna starost pre toga iznosila 30 godina. Ministarstvo poljoprivrede ove godine je, sa dodatnim sredstvima koje smo dobili iz budžeta, pokrenulo liniju bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije i prvi put daju bespovratna sredstva i za traktore...

Ministarstvo poljoprivrede ove godine iz budžeta dodeljuje bespovratna sredstva za nabavaku traktora.

Cilj je da starost poljoprivredne mehanizacije bude ispod 10 godina, kako bismo stigli evropske zemlje, rekao ministar Saša Dragin.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin posetio je selo Stubal kod Kraljeva, gde je razgovarao sa korisnicima bespovratnih sredstava po Uredbi Ministarstva poljoprivrede za kupovinu traktora.

Cilj je da starost poljoprivredne mehanizacije u Srbiji bude ispod 10 godina, "kako bi stigli evropske zemlje", rekao je Dragin, napominjući da je mehanizacija u Srbiji trenutno stara 15 godina.

"Ako imate novu mehanizaciju, onda vam je tehnološki postupak daleko jeftiniji, a agrotehnika koju radite je daleko isplativija", istakao je Dragin, napominjući da se u poslednjih šest godina poljoprivredna mehanizacija u Srbiji "značajno podmladila", jer je njena prosečna starost pre toga iznosila 30 godina.

Ministarstvo poljoprivrede ove godine je, sa dodatnim sredstvima koje smo dobili iz budžeta, pokrenulo liniju bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije i prvi put dajemo bespovratna sredstva i za traktore, podsetio je Dragin, koji je je razgovarao sa Svetlanom Radovac, korisnicom bespovratnih sredstava za kupovinu traktora.

Svetlana Radovac je dobila 254.000 dinara, što je 40 odsto od cene traktora koji je kupilo njeo domaćinstvo.

Dragin je ukazao da se značajno veća sredstva daju za kupovinu traktora domaćih proizvođača, kao i da ta sredstva mogu da se kombinuju sa onima koji daje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja u iste namene.

"Faktički, ukoliko kupite jedan IMT-ov traktor, država će vam preko Ministarstva poljoprivrede, odnosno Ministarstva ekonomije, vratiti čak 55 odsto uloženih sredstava, kazao je Dragin i istakao da je to najbolji način da se obnovi mehanizacija.

"Ljudi moraju da razmišljaju na taj način da je traktor najskuplji kada stoji, iz tog razloga je daleko bolje da se udruže i zajedno kupuju traktore preko zadruga, udruženja poljoprivrednika i da formiraju 'mašinske prstenove', jer je na taj način iskorišćenost traktora i druge mehanizacije daleko veća", istakao je ministar Dragin.

Dragin je tokom posete selu Stubal, i sa ostalim poljoprivrednicima iz tog mesta razgovarao o aktuelnim temama u agraru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik