Poljoprivreda razvojna šansa Srbije

Bez autora
Oct 26 2010

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Saša Dragin saopštio je danas da je poljoprivreda najbolje iskorišćena razvojna šansa Srbije, što dokazuju rezultati ostvareni u poljoprivrednoj proizvodnji u prethodne dve godine. Srpski agrar je 2009. godine zabeležio izvoz vredan dve milijarde dolara, sa suficitom od 650 miliona dolara. Najbolji pokazatelj da agrarni budžet treba da bude povećan jeste to što se jedan dinar uložen u poljoprivredu državi vraća kao pet dinara, a u slučaju pojedinih poljoprivrednih kultura i kao deset dinara. Osim vojne industrije, nijedna druga privredna grana ne može da se pohvali ovakvim rezultatima, s obzirom na to da je već u prvoj polovini ove godine prošlogodišnji izvoz premašen za 25 posto. Može se očekivati da do kraja ove godine izvoz od agrara dostigne vrednost od tri milijarde dolara, a da suficit bude dupliran u odnosu na prethodnu godinu.

Poljoprivreda razvojna šansa SrbijeMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Saša Dragin saopštio je danas da je poljoprivreda najbolje iskorišćena razvojna šansa Srbije, što dokazuju rezultati ostvareni u poljoprivrednoj proizvodnji u prethodne dve godine.

Srpski agrar je 2009. godine zabeležio izvoz vredan dve milijarde dolara, sa suficitom od 650 miliona dolara. Najbolji pokazatelj da agrarni budžet treba da bude povećan jeste to što se jedan dinar uložen u poljoprivredu državi vraća kao pet dinara, a u slučaju pojedinih poljoprivrednih kultura i kao deset dinara.

Osim vojne industrije, nijedna druga privredna grana ne može da se pohvali ovakvim rezultatima, s obzirom na to da je već u prvoj polovini ove godine prošlogodišnji izvoz premašen za 25 posto. Može se očekivati da do kraja ove godine izvoz od agrara dostigne vrednost od tri milijarde dolara, a da suficit bude dupliran u odnosu na prethodnu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik