Poljoprivredi potrebno dodatnih 1,2 milijarde dinara

Bez autora
Nov 07 2010

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović izjavio je juče da je potrebno da rebalansom budžeta za ovu godinu za agrar budu izdvojena dodatna sredstva od 1,2 milijarde dinara koja će, pre svega, biti namenjena mlečnom govedarstvu. U sistem državnih subvencionisanja biće uključena sva lica koja posluju u proizvodnji i preradi mleka, odnosno, doćiće do izjednačavanja fizičkih i pravnih lica u toj oblasti. Predviđeno je da se to odnosi na davanje premija po litru mleka za četvrti kvartal ove godine. Takođe, predviđeno je povećanje iznosa davanja po umatičenom grlu stoke sa trenutnih 12.500 dinara. Zahtev je i da se odobre sredstva od 200 miliona dinara za proširenje osnovnog stada, odnosno za značajnu investicionu podršku. Ta podrška će iznositi od 50 do 60 odsto od vrednosti ukupne investicije. Sledeće sedmice počeće da radi Radna grupa za izradu operativnog programa razvoja mlekarskog sektora u Srbiji od 2011. do 2015. godine, koja je juče formirana i koju sačinjavaju predstavnici ministarstava poljoprivrede, trgovine i usluga i finansija, udruženja proizvođača mleka i naučnih institucija.

Poljoprivredi potrebno dodatnih 1,2 milijarde dinaraPomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović izjavio je juče da je potrebno da rebalansom budžeta za ovu godinu za agrar budu izdvojena dodatna sredstva od 1,2 milijarde dinara koja će, pre svega, biti namenjena mlečnom govedarstvu.

Milovanović je na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu kazao da će u sistem državnih subvencionisanja biti uključena sva lica koja posluju u proizvodnji i preradi mleka, odnosno, da će doći do izjednačavanja fizičkih i pravnih lica u toj oblasti. On je dodao da je predviđeno da se to odnosi na davanje premija po litru mleka za četvrti kvartal ove godine.

Takođe, predviđeno je povećanje iznosa davanja po umatičenom grlu stoke sa trenutnih 12.500 dinara, rekao je Milovanović, ne precizirajući koliko će to povećanje iznositi. Zahtev je i da se odobre sredstva od 200 miliona dinara za proširenje osnovnog stada, odnosno za značajnu investicionu podršku, naveo je Milovanović, napominjući da će ta podrška iznositi od 50 do 60 odsto od vrednosti ukupne investicije. On je najavio da će sledeće sedmice početi da radi Radna grupa za izradu operativnog programa razvoja mlekarskog sektora u Srbiji od 2011. do 2015. godine, koja je juče formirana i koju sačinjavaju predstavnici ministarstava poljoprivrede, trgovine i usluga i finansija, udruženja proizvođača mleka i naučnih institucija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik