Poljoprivredni izvoz povećan za 25 odsto

Bez autora
Sep 23 2010

Srbija je za sedam meseci ove godine izvezla poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrednosti od 1,02 milijarde dolara, što je za 25 odsto više nego u isto vreme prošle godine. To je najveći zabeleženi rast izvoza poljoprivrede i prehrambene industrije koji je Srbija imala. Prošle godine izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije iznosio je dve milijarde dolara, uz suficit od 650 miliona dolara. Srbija je u poslednje dve godine usvojila 31 zakon iz oblasti poljoprivrede usklađena sa regulativom Evropske unije (EU). Novi izveštaj o EU napretku Ministarstva poljoprivrede bio je pozitivan i Srbija je dobila mogućnost izvoza prerađevina od svinjskog mesa, piletine i ribe. Za državu su najvažniji potrošači koji moraju da dobiju zdravstveno bezbednu i kvalitetnu hranu, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede ove godine izvršilo skoro 1.000 kontrola objekata u kojima se proizvodi hrana, gde je iz prodaje povučeno više od 170 tona neispravnog mesa i namirnica od mesa.

Poljoprivredni izvoz povećan za 25 odstoSrbija je za sedam meseci ove godine izvezla poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrednosti od 1,02 milijarde dolara, što je za 25 odsto više nego u isto vreme prošle godine, izjavio je ministar poljoprivrede Saša Dragin.

„To je najveći zabeleženi rast izvoza poljoprivrede i prehrambene industrije koji je Srbija imala”, kazao je on na otvaranju Prvog sajma fine hrane i pića u Beogradu „Kulinarija” i podsetio da je „prošle godine izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije iznosio dve milijarde dolara, uz suficit od 650 miliona dolara.

Dragin je kazao da je Srbija u poslednje dve godine usvojila 31 zakon iz oblasti poljoprivrede usklađena sa regulativom Evropske unije (EU) i da je novi izveštaj o EU napretku Ministarstva poljoprivrede bio pozitivan i da je Srbija dobila mogućnost izvoza prerađevina od svinjskog mesa, piletine i ribe.

Ministar poljoprivrede je poručio „onima koji su između srpskog seljaka i potrošača”, da bez obzira na pare i moć „apsolutno ne mogu da pokolebaju državu u politici čiji je prvenstveni interes da poljoprivrednik dobro zaradi i da građani imaju pristup kvalitetnoj i zdravoj hrani po prihvatljivim cenama”.

Dragin je rekao da su za državu najvažniji potrošači koji moraju da dobiju zdravstveno bezbednu i kvalitetnu hranu, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede ove godine izvršilo skoro 1.000 kontrola objekata u kojima se proizvodi hrana, navodeći da je iz prodaje povučeno više od 170 tona neispravnog mesa i namirnica od mesa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik