Pošli prvi kombajni

Bez autora
Sep 16 2010

U Srbije je u četvrtak počela berba kukuruza, a prvi kombajn u njivu uvezao je Željko Ivkov iz u Čuruga, nedaleko od Novog Sada. Na više od 20 hektara on očekuje izvanredan rod od veći od 10 tona po hektaru. Slično bi, prema svim procenama, trebalo da bude i na većini njiva u Srbiji, u kojoj se najzastupljenija žitarica gaji na 1,2 miliona hektara. Naša zemlja će, samim tim, imati svoje mesto među 10 najvećih izvoznika kukuruza u svetu. Prinos bi trebalo da bude rekordan. Mogao bi da dostigne sedam miliona tona, pa bi, od izvoza kukuruza, Srbija trebalo da “inkasira” čak 400 miliona evra, za 100 miliona više nego prošle godine. Kukuruz, će ove sezone na evropskim berzama biti izuzetno tražena roba. Proizvodnja u zemljama Evropske unije, naime, umanjena za oko 1,5 miliona tona. Ovaj manjak biće podmiren pre svega iz Srbije i Ukrajine, pošto je prevoz iz SAD, u kojoj je rod takođe rekordan, znatno skuplji.

Pošli prvi kombajniU Srbiji je u četvrtak počela berba kukuruza, a prvi kombajn u njivu uvezao je Željko Ivkov iz u Čuruga, nedaleko od Novog Sada.

Na više od 20 hektara on očekuje izvanredan rod od veći od 10 tona po hektaru. Slično bi, prema svim procenama, trebalo da bude i na većini njiva u Srbiji, u kojoj se najzastupljenija žitarica gaji na 1,2 miliona hektara.

Naša zemlja će, samim tim, imati svoje mesto među 10 najvećih izvoznika kukuruza u svetu. Prinos bi, kako procenjuje Saša Dragin, ministar poljoprivrede, koji je prisustvovao početku berbe, trebalo da bude rekordan. Mogao bi da dostigne sedam miliona tona, pa bi, od izvoza kukuruza, Srbija trebalo da “inkasira” čak 400 miliona evra, za 100 miliona više nego prošle godine.

Kukuruz, će, kako procenjuje Vukosav Saković, iz udruženja “Žita Srbije”, ove sezone na evropskim berzama biti izuzetno tražena roba. Proizvodnja u zemljama Evropske unije, naime, umanjena za oko 1,5 miliona tona.

- Ovaj manjak biće podmiren pre svega iz Srbije i Ukrajine, pošto je prevoz iz SAD, u kojoj je rod takođe rekordan, znatno skuplji - kaže Saković.

- Očekujem da bi iz naše zemlje moglo da se izveze od 1,5 do 1,8 miliona tona kukuruza. U svakom slučaju, godina, i po vremenskim uslovima, ali i po stanju na tržištu izuzetno odgovara proizvođačima kukuruza, koji će sigurno imati dobru zaradu.

Ivkov je, inače, berbu počeo na parceli površine tri hektara, kombajnom marke “Zmaj”, koji je, kako sam kaže, već “zreo za penziju”, pošto ga je njegov otac kupio još 1986. godine.

- Lani sam imao prinos od 10 tona po hektaru, a ove godine, koja je bila jako povoljna za kukuruz, sigurno neće biti manji - kaže Ivkov.

- Otkupna cena se ne pominje zvanično, ali, po selu se “šuška” da bi mogla da bude oko 15 dinara, za kukuruz sa 20 odsto vlage. Ako bude takva, stvarno ćemo jako dobro proći, pošto je lani u vreme berbe kukuruz plaćan osam dinara po kilogramu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik