Potpisan Sporazum o saradnji Srbije i BiH u oblasti veterine

Bez autora
Nov 01 2010

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije Saša Dragin i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mladen Zirojević potpisali su danas Sporazum o veterinarskoj saradnji, koji će doprineti unapređenju ekonomskih odnosa dveju zemalja. Federacija BiH je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i potpisivanjem pomenutog sporazuma stvara se pravni okvir za saradnju ove dve zemalje u oblasti veterine. Potpisivanje pomenutog dokumenta ima za cilj rešavanje problema koji opterećuje međusobnu trgovinu i ekonomsku saradnju, kao i uklanjanje necarinskih barijera, posebno za poljoprivredno-prehrambene proizvode životinjskog porekla. Na taj način stvaraju se uslovi za olakšan promet i povećanje obima razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda životinjskog porekla, kao i za unapređenje odnosa strana u okviru Sporazuma CEFTA.

Potpisan Sporazum o saradnji Srbije i BiH u oblasti veterineMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije Saša Dragin i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mladen Zirojević potpisali su danas Sporazum o veterinarskoj saradnji, koji će doprineti unapređenju ekonomskih odnosa dveju zemalja.

Federacija BiH je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i potpisivanjem pomenutog sporazuma stvara se pravni okvir za saradnju ove dve zemalje u oblasti veterine.

Potpisivanje pomenutog dokumenta ima za cilj rešavanje problema koji opterećuje međusobnu trgovinu i ekonomsku saradnju, kao i uklanjanje necarinskih barijera, posebno za poljoprivredno-prehrambene proizvode životinjskog porekla. Na taj način stvaraju se uslovi za olakšan promet i povećanje obima razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda životinjskog porekla, kao i za unapređenje odnosa strana u okviru Sporazuma CEFTA.

Aanalizom tržišta u Federaciji BiH utvrđeno je da se broj i asortiman robe iz Srbije poslednjih godina povećao, ali je to i dalje malo u odnosu na mogućnost plasmana i tražnje.

Inspekcijski tim EU ocenio je da je zabeležen izuzetan napredak u harmonizaciji propisa iz oblasti kontrole zaraznih bolesti životinja, kao i propisa iz oblasti bezbednosti hrane i dobrobiti životinja. Takođe, ocenjeno je da je mreža veterinarskih laboratorija dobro uspostavljena i da se u Srbiji laboratorijske metode sprovode na način koji propisuje EU.

Izveštaj ruskog inspekcijskog tima gotovo je identičan. Očekuje se da će to dovesti do povećanja izvoza hrane životinjskog porekla u zemlje EU i Rusku Federaciju.

Sporazumom su se obe strane saglasile da će ubuduće sprovoditi zajedničke aktivnosti kako bi se olakšao promet životinja i proizvoda životinjskog porekla, kao i onemogućilo unošenje zaraznih bolesti i po zdravlje štetnih proizvoda životinjskog porekla

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik