Potpisani ugovori o dodjeli grantova

Bez autora
Oct 18 2010

Direktor Zemljoradničke zadruge "Saradnja" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Pandurević i predsjednik Udruženja mladih "Okusi Hercegovinu" Svjetlana Sakić potpisali su danas sa predstavnicima USAID-a i Švedske agencije za međunarodni razvoj /Sida/, ugovore o dodijeli grantova u ukupnom iznosu od 76.450 KM. Cilj zadruge, koja je dobila 64.200 KM, povećanje proizvodnje povrća za 80 odsto, korištenjem plastenika koji bi omogućili ranu proizvodnju povrća i visoko kvalitetne proizvode. Prije svega žele zadržati kupce poljoprivrednih proizvoda, ali i proširiti tržište u BiH. Nadaju se da će ovo biti veliki zamajac razvoju plasteničke proizvodnje u Istočnom Sarajevu. Udruženje mladih "Okusi Hercegovinu" sa 12.250 KM finansiraće učešće četrnaestočlane delegacije iz BiH na sajmu "Salone del Gusto" u Italiji na kojem će predstaviti više od 15 različitih tradicionalnih prozivoda iz BiH.

Potpisani ugovori o dodjeli grantovaDirektor Zemljoradničke zadruge "Saradnja" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Pandurević i predsjednik Udruženja mladih "Okusi Hercegovinu" Svjetlana Sakić potpisali su danas sa predstavnicima USAID-a i Švedske agencije za međunarodni razvoj /Sida/, ugovore o dodijeli grantova u ukupnom iznosu od 76.450 KM.

Pandurević je istakao da je cilj zadruge, koja je dobila 64.200 KM, povećanje proizvodnje povrća za 80 odsto, korištenjem plastenika koji bi omogućili ranu proizvodnju povrća i visoko kvalitetne proizvode.

"Prije svega želimo zadržati kupce naših poljoprivrednih proizvoda, ali i proširiti tržište u BiH. Nadam se da će ovo biti veliki zamajac razvoju plasteničke proizvodnje u Istočnom Sarajevu", rekao je Pandurević.

On je zahvalio predstavnicima USAID-a i Side na dodijeljenim grantovima.

Sakićeva je naglasila da će Udruženje mladih "Okusi Hercegovinu" sa 12.250 KM finansirati učešće četrnaestočlane delegacije iz BiH na sajmu "Salone del Gusto" u Italiji na kojem će predstaviti više od 15 različitih tradicionalnih prozivoda iz BiH.

"Zahvalila bih donatorima za grantove, jer su prepoznali da radimo nešto korisno za BiH, odnosno da promovišemo tradicionalne proizvode iz Hercegovine", rekla je Sakićeva.

Direktor Side Anders Hedlund ocijenio je da poljoprivredni sektor u BiH ima izuzetan potencijal za razvoj.

"Dodjela sredstava lokalnim organizacijama je od velikog značaja za rast poljoprivredne proizvodnje, jer se na taj način obezbjeđuje veća prodaja, više investicija i povećanje stope zaposlenosti", podvukao je Hedlund.

Grantovi su dodijeljeni u okviru projekta "Farma" za razvoj poljoprivrednog i prerađivačkog sektora u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik