Potrebna tri miliona KM za nabavku sirovina fabrici Semberka

Bez autora
Nov 03 2010

Najveća fabrika sušenog voća i povrća u regionu, Semberka iz Janje, čiji je većinski vlasnik sa 71 posto udjela Mirsad Osmanagić, još nije počela s ovogodišnjom proizvodnjom zbog nedostatka novca za nabavku sirovina. Od ukupno tri miliona KM, koliko je potrebno za nabavku sirovine, dovoljno bi bilo deset posto za avansno plaćanje dobavljačima da bi fabrika počela s radom. Rukovodstvo očekuje da Vlada RS ispuni obećanje premijera Milorada Dodika i u narednih desetak dana odobri pomoć te tako spasi fabriku od stečaja. Semberka zapošljava 50 stalnih i još 100 sezonskih radnika, a projektovani kapacitet je prerada 16.000 tona sirovine. Obaveze se izmiruju prodajom gotovih proizvoda iz starih zaliha koje nisu uništene junskom poplavom. Kada Vlada RS donese neophodne odluke, fabrika kreće s proizvodnjom.

Potrebna tri miliona KM za nabavku sirovina fabrici SemberkaNajveća fabrika sušenog voća i povrća u regionu, Semberka iz Janje, čiji je većinski vlasnik sa 71 posto udjela Mirsad Osmanagić, još nije počela s ovogodišnjom proizvodnjom zbog nedostatka novca za nabavku sirovina.

Od ukupno tri miliona KM, koliko je potrebno za nabavku sirovine, dovoljno bi bilo deset posto za avansno plaćanje dobavljačima da bi fabrika počela s radom.

Radna mjesta

Rukovodstvo očekuje da Vlada RS ispuni obećanje premijera Milorada Dodika i u narednih desetak dana odobri pomoć te tako spasi fabriku od stečaja. Semberka zapošljava 50 stalnih i još 100 sezonskih radnika, a projektovani kapacitet je prerada 16.000 tona sirovine.

Obaveze se izmiruju prodajom gotovih proizvoda iz starih zaliha koje nisu uništene junskom poplavom. Direktorica Svetlana Manojlović ističe da je Dodik posjetio fabriku u vrijeme poplava i lično se uvjerio u razmjere štete.

- Obećao je pomoć i mi je željno očekujemo, jer proizvodi Semberke imaju svoje kupce i unaprijed su prodati. Kada Vlada RS donese neophodne odluke, fabrika kreće s proizvodnjom - tvrdi Manojlović.

Više faktora

Ističe da je osnovni motiv spasiti 150 radnih mjesta te sačuvati od propasti jedinstvenu fabriku u regionu.

- Ovdje rade divni i veoma strpljivi ljudi koji vjeruju u budućnost preduzeća. Mašine i oprema su u odličnom stanju, obezbijeđeni su svi neophodni certifikati, a tržište traži naše proizvode - kaže naša sagovornica.

Prema riječima Slobodana Stjepanovića, rukovodioca komercijalnog sektora u ovom preduzeću, proizvodi Semberke mogu se odmah plasirati na tržište, ali je proizvodnja ugrožena zbog više faktora.

- Cijena povrća porasla je za 100 ili čak 200 posto, investicije previše opterećuju preduzeće, a štete od poplava samo u magacinu gotovih proizvoda iznose 700.000 KM. Iako fabrika izmiruje obaveze i dugove iz prethodnog perioda, neophodno je pokrenuti proizvodnju - kaže Stjepanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik