Pregovori o ceni žita

Bez autora
Jul 07 2010

Ovogodišnja otkupna cena pšenice trebalo bi da iznosi 12 dinara po kilogramu i to je najviše što Direkcija za robne rezerve može da ponudi. Asocijacija poljoprivrednika Srbije traži cenu od 15 dinara. Konačnu reč daće Vlada na sutrašnjoj sednici. Iako je ovogodišnja ponuđena otkupna cena pšenice za dva dinara viša od prošlogodišnje poljoprivrednici su nezadovoljni. Dodatni razlog nezadovoljstva je i deset odsto manji prinos usled kiša i poplava. U Asocijaciji poljoprivrednika Srbije smatraju da je realna vrednost 15 dinara i da će se izboriti za nju. I cena na tržištu se malo promenila, sada može da se proda za 10 ili 11 dinara. Niti su se pojavili neki kupci, pšenice nema i ovim putem apelujem na ljude da ne predaju i ne prodaju žito, neka ostave kući u prikolicama u ambarima.

Pregovori o ceni žitaOvogodišnja otkupna cena pšenice trebalo bi da iznosi 12 dinara po kilogramu i to je najviše što Direkcija za robne rezerve može da ponudi. Asocijacija poljoprivrednika Srbije traži cenu od 15 dinara.

Konačnu reč daće Vlada na sutrašnjoj sednici.

Iako je ovogodišnja ponuđena otkupna cena pšenice za dva dinara viša od prošlogodišnje poljoprivrednici su nezadovoljni. Dodatni razlog nezadovoljstva je i deset odsto manji prinos usled kiša i poplava.

U Asocijaciji poljoprivrednika Srbije smatraju da je realna vrednost 15 dinara i da će se izboriti za nju.

"I cena na tržištu se malo promenila, sada može da se proda za 10 ili 11 dinara. Niti su se pojavili neki kupci, pšenice nema i ovim putem apelujem na ljude da ne predaju i ne prodaju žito, neka ostave kući u prikolicama u ambarima", rekao je Bogdan Šumljanac, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Šumljanac je poručio poljoprivrednicima da ne prodaju pšenicu jer će ona, kako kaže, imati cenu.

Republičke robne rezerve otkupiće ukupno 120.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda.  Ovogodišnja otkupna cena pšenice trebalo bi da iznosi 12 dinara po kilogramu i to je najviše što su predstavnici Direkcije za robne rezerve mogli da ponude.

Uvažavajući tešku situaciju u ovgodišnjoj žetvi, Direkcija je, ističe direktor izašla u susret poljoprivrednicima.

"Mi bi strogo poštujući zakon trebali da kupimo na berzi po trenutno važećim cenama, no zakon omogućava da se posebnim zaključkom Vlade, ako postoje sredstva u budžetu ti uslovi i promene. Mi smo sagledali sve mogućnosti u Direkciji i povećali tu količinu za 15 odsto i trenutnu tržišnu cenu uvećali za dva dinara", rekao je direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić.

Konačnu odluku o ceni otkupa pšenice daće Vlada nakon sutrašnjeg razmatranja predloga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik