Prinos duvana smanjen 30 odsto

Bez autora
Aug 30 2010

Preduzeće "Duvan" iz Bijeljine otkupilo je do sada oko 50 tona ovogodišnjeg roda duvana, a tokom septembra sve količine proizvedene u Semberiji biće otkupljene. Zbog loših vremenskih uslova duvan je slabijeg kvaliteta, a prinosi smanjeni za više od 30 odsto. Na području Semberije duvan je ove godine zasađen na 220 hektara, a broj poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom duvana iz godine u godinu je sve manji, tako da je ovogodišnja proizvodnja ugovorena sa samo 60 kooperanata. Očekivali su prinos od 400 tona, ali zbog nepovoljnih vremenskih uslova prinosi su znatno smanjeni i kreću se od 250 do 280 tona. Proizvodnja duvana je veoma skupa i zahtjevna, a tokom posljednjih nekoliko godina zbog visokih troškova i malih prihoda broj semberskih proizvođača se drastično smanjuje. Opština Bijeljina je proizvođačima duvana isplatila premiju od 15 feninga po kilogramu suvog duvana za prošlogodišnji rod, a resorno ministarstvo prema usvojenom pravilniku plaća 15 odsto od prosječne cijene. Sve to je nedovoljno za proizvođače, jer je otkupna cijena 2,60 KM, dok bi za rentabilnu proizvodnju cijena trebao da iznosi četiri KM.

Prinos duvana smanjen 30 odstoPreduzeće "Duvan" iz Bijeljine otkupilo je do sada oko 50 tona ovogodišnjeg roda duvana, a tokom septembra sve količine proizvedene u Semberiji biće otkupljene.

Zbog loših vremenskih uslova duvan je slabijeg kvaliteta, a prinosi smanjeni za više od 30 odsto.

Na području Semberije duvan je ove godine zasađen na 220 hektara, a broj poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom duvana iz godine u godinu je sve manji, tako da je ovogodišnja proizvodnja ugovorena sa samo 60 kooperanata.

"Očekivali smo prinos od 400 tona, ali zbog nepovoljnih vremenskih uslova prinosi su znatno smanjeni i kreću se od 250 do 280 tona. Proizvodnja duvana je veoma skupa i zahtjevna, a tokom posljednjih nekoliko godina zbog visokih troškova i malih prihoda broj semberskih proizvođača se drastično smanjuje", rekao je Svetozar Mihajlović, direktor "Duvana".

On kaže da je opština Bijeljina proizvođačima duvana isplatila premiju od 15 feninga po kilogramu suvog duvana za prošlogodišnji rod, a resorno ministarstvo prema usvojenom pravilniku plaća 15 odsto od prosječne cijene. Sve to je, ukazuje Mihajlović, nedovoljno za proizvođače, jer je otkupna cijena 2,60 KM, dok bi za rentabilnu proizvodnju cijena trebao da iznosi četiri KM.

"Otkupne cijene duvana nisu promijenjene već godinama, tako da su premije često jedina zarada koju proizvođači ostvare", istakao je Mihajlović i najavio da će firma "Duvan" u ime kooperanata poslati zahtjev Vladi RS da pomogne duvandžijama u prevazilaženju krize.

U "Duvanu" naglašavaju da su proizvođači nezadovoljni i opterećeni kreditima, a da od te kulture zavisi egzistencija velikog broja porodica. "Ukoliko se ne nađe način da im se pomogne u prevazilaženju problema, proizvođači duvana su spremni i na proteste", upozorio je Mihajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik