Prinosi šećerne repe u Sremu iznad 50 tona

Bez autora
Sep 16 2010

Prinosi šećerne repe u Sremu, proletos zasejane na 12.500 hektara, veći su od 50 tona po jedinici površine, sa do sada obrađenih površina. Vađenje slatkog korena je, međutim, tek na početku, jer je do sada taj posao obavljen na 15 odsto zasejanih površina. Prinosi će kasnije biti izvesno veći, u proseku za oko tonu po hektaru, s obzirom da je vegetacija repe još u toku, a intenzivirana je nakon najnovijih obilnih padavina. Više od 80 odsto proizvedene sirovine biće isporučeno fabrici "Donji Srem" u Pećincima. Iz te šećerane poručuju da će u ovoj kampanji preraditi petinu ukupno proizvedene repe u zemlji. Počeo je i izvoz "slatkog korena" sa sremskih polja za Hrvatsku, koji se obavlja preko Tovarnika. Bilo je izvesnih problema sa carinjenjem, ali se taj posao sada neometano odvija.

Prinosi šećerne repe u Sremu iznad 50 tonaPrinosi šećerne repe u Sremu, proletos zasejane na 12.500 hektara, veći su od 50 tona po jedinici površine, sa do sada obrađenih površina.

Vađenje slatkog korena je, međutim, tek na početku, jer je do sada taj posao obavljen na 15 odsto zasejanih površina.

Dr Katica Škrbić u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Sremskoj Mitrovici ističe da će prinosi kasnije biti izvesno veći, u proseku za oko tonu po hektaru, s obzirom da je vegetacija repe još u toku, a intenzivirana je nakon najnovijih obilnih padavina.

Više od 80 odsto proizvedene sirovine biće isporučeno fabrici "Donji Srem" u Pećincima.

Iz te šećerane poručuju da će u ovoj kampanji preraditi petinu ukupno proizvedene repe u zemlji.

Počeo je i izvoz "slatkog korena" sa sremskih polja za Hrvatsku, koji se obavlja preko Tovarnika.

Bilo je izvesnih problema sa carinjenjem, kako je potvrđeno Tanjugu u Regionalnoj privrednoj komori, ali se taj posao sada neometano odvija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik