Progres pokreću znanje i inovacije

Bez autora
Sep 29 2010

Znanje i inovacije jedino mogu da pokrenu razvoj i progres Srbije, a to je prepoznala Vlada Srbije i njeno Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj. Kada je reč o inovacijama, odnosno patentima, oni sve dok se ne dokažu na tržištu, nemaju vrednost. Inače, sa približavanjem Srbije Evropskoj uniji, sve više će u našu zemlju stizati i nove tehnologije, a sa njima i konkurencija. Cilj je da se što više promovišu i primenjuju naši tehnološki pronalasci u praksi, jer će se tako smanjiti uvoz znanja u Srbiju. Poljoprivreda je veoma značajna privredna grana u Srbiji, pa se u njoj i pojavljuje mnogo tehnoloških pronalazaka i inovacija. U Privrednoj komori Srbije upriličena je promocija dva projekta i to ’’Sistem sprečavanja lepljenja zemljišta za plužne daske’’ i ’’Ekološki sistem za navodnjavanje i proizvodnju električne energije’’ koji su obavljeni u saradnji sa Savezom pronalazača Rasinskog okruga u Kruševcu.

Progres pokreću znanje i inovacijeZnanje i inovacije jedino mogu da pokrenu razvoj i progres Srbije, a to je prepoznala Vlada Srbije i njeno Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj.

Kada je reč o inovacijama, odnosno patentima, oni sve dok se ne dokažu na tržištu, nemaju vrednost. Inače, sa približavanjem Srbije Evropskoj uniji, sve više će u našu zemlju stizati i nove tehnologije, a sa njima i konkurencija.

Cilj je da se što više promovišu i primenjuju naši tehnološki pronalasci u praksi, jer će se tako smanjiti uvoz znanja u Srbiju.

Poljoprivreda je veoma značajna privredna grana u Srbiji, pa se u njoj i pojavljuje mnogo tehnoloških pronalazaka i inovacija.

U Privrednoj komori Srbije upriličena je promocija dva projekta i to ’’Sistem sprečavanja lepljenja zemljišta za plužne daske’’ i ’’Ekološki sistem za navodnjavanje i proizvodnju električne energije’’ koji su obavljeni u saradnji sa Savezom pronalazača Rasinskog okruga u Kruševcu.

Cilj projekta je da se racionalno gazduje energijom i ekologijom, kao i da se postigne što veća ušteda prilikom oranja. Pronalasci predstavljaju i sistem za navodnjavanje u 21. veku. To će da doprinese i promenama shvatanja u iskorišćavanju vode u navodnjavanju obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Ovakvi projekti moraju da se podrže, jer mogu doneti velike uštede. Od ideje do primene pronalaska uvek prođe dosta vremena. U svetu uvek sedam inovacija propadne, pa se tek osma primeni u praksi. Najveći problem od ideje pa do primene inovacija u praksi uvek je novac, pa je cilj nače zemlje, pored dosta projekta, i jeftinija proizvodnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik