Proizvođači duvana u Srbiji protiv predloga SZO

Bez autora
Oct 13 2010

Grupacija proizvođača i prerađivača duvana Privredne komore Srbije (PKS) saopštila je da se ne slaže sa predlogom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se zabrani korišćenje aroma i aditiva u proizvodnji duvanskih proizvoda bez pruženih dokaza da bi takva zabrana dovela do smanjenja štetnosti duvanskih proizvoda. Više od 1.400 proizvođača duvana u Srbiji potpisalo je međunarodnu peticiju čiji je cilj da se vlade država, članica Okvirne konvencije o kontroli duvana, pozovu da odbiju usvajanje predložene mere na sastanku koji će biti održan u novembru ove godine u Urugvaju. Ukoliko bi zabrana upotrebe aroma i aditiva bila usvojena i primenjena, sa domaćeg tržišta bi bili eliminisani brendirani duvanski proizvodi (sačinjeni od mešavine duvana tipa "virdžinija", "berlej" i "orijental"), koji danas čine više od 99 odsto tržišta u Srbiji. Uz neizostavnu pojavu nelegalnog tržišta, to bi imalo i nesagledive štetne posledice po zaposlenost i prihode u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi duvana i proizvodnji cigateta, upozoravaju proizvođači.

Proizvođači duvana u Srbiji protiv predloga SZOGrupacija proizvođača i prerađivača duvana Privredne komore Srbije (PKS) saopštila je da se ne slaže sa predlogom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se zabrani korišćenje aroma i aditiva u proizvodnji duvanskih proizvoda bez pruženih dokaza da bi takva zabrana dovela do smanjenja štetnosti duvanskih proizvoda.

Više od 1.400 proizvođača duvana u Srbiji potpisalo je međunarodnu peticiju čiji je cilj da se vlade država, članica Okvirne konvencije o kontroli duvana, pozovu da odbiju usvajanje predložene mere na sastanku koji će biti održan u novembru ove godine u Urugvaju, saopšteno je iz PKS. 

Ukoliko bi zabrana upotrebe aroma i aditiva bila usvojena i primenjena, sa domaćeg tržišta bi bili eliminisani brendirani duvanski proizvodi (sačinjeni od mešavine duvana tipa "virdžinija", "berlej" i "orijental"), koji danas čine više od 99 odsto tržišta u Srbiji, napominje se u saopštenju.

Uz neizostavnu pojavu nelegalnog tržišta, to bi imalo i nesagledive štetne posledice po zaposlenost i prihode u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi duvana i proizvodnji cigateta, upozoravaju proizvođači.

Proizvodnja duvana u Srbiji upošljava i obezbeđuje dohodak za oko 10.000 ljudi i članove njihovih porodica.

Gajenje duvana je tradicionalno prisutno u nedovoljno razvijenim regionima, posebno na jugu zemlje, na usitnjenim parcelama, sa specifičnom mikroklimom,  kvalitetom zemljišta, niskim nivoom tehničko-tehnološke opremljenosti i primene savremene agrotehnike, dok se proizvodnja cigareta obavlja u četiri fabrike - u Nišu, Vranju, Senti i Inđiji.

Neophodno je da nadležni državni organi sagledaju sve aspekte i moguće posledice koje bi takve mere imale u Srbiji, te da se, u skladu sa tim, na novemberskom sastanku u Urugvaju izjasne negativno o predlogu zabrane aroma i aditiva u proizvodnji duvanskih proizvoda, navedeno je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik