Pšenica dobro napreduje

Bez autora
May 09 2010

Na većini parcela pšenica je u veoma dobrom stanju, zahvaljujući pre svega dovoljnim količinama vode koje je dobijala od setve jesenas pa do sada. U pojedinim predelima biljke su imale i previše vlage pa je olujni talas od prethodnog dana, s obilnim padavinama, doneo dodatne probleme u vidu obimnijeg poleganja useva što u ovoj fazi razvoja biljaka nije dobro, jer još nije formirano zrno. Poleganje biljaka ne mora i da umanji rod pšenice, pogotovo zato što ta pojava na sreću nije zabeležena na većim površinama i kod zastupljenijih sorti. Generalno posmatrano pšenica izgleda veoma dobro, naročito ona u Vojvodini, gde su biljke već u fazi intenzivnog klasanja dok je u centralnoj i južnoj Srbiji stanje hlebnog žita nešto lošije, odnosno biljke su u periodu bokorenja i početka vlatanja. Ratari bi sad trebalo da obrate pažnju na problem žutila donjih listova, koje se javlja usled nedostatka azota ili fosfora ili drugih razloga pa bi pšenicu trebalo dodatno prihraniti.

Pšenica dobro napredujeNa većini parcela pšenica je u veoma dobrom stanju, zahvaljujući pre svega dovoljnim količinama vode koje je dobijala od setve jesenas pa do sada, izjavio je danas Tanjugu upravnik Odeljenja za strna žita pri novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo akademik Srbislav Denčić.

"U pojedinim predelima biljke su imale i previše vlage pa je olujni talas od prethodnog dana, s obilnim padavinama, doneo dodatne probleme u vidu obimnijeg poleganja useva što u ovoj fazi razvoja biljaka nije dobro, jer još nije formirano zrno", istakao je Denčić.

On je međutim napomenuo da poleganje biljaka ne mora i da umanji rod pšenice, pogotovo zato što ta pojava na sreću nije zabeležena na većim površinama i kod zastupljenijih sorti.

Generalno posmatrano pšenica izgleda veoma dobro, naročito ona u Vojvodini, gde su biljke već u fazi intenzivnog klasanja dok je u centralnoj i južnoj Srbiji stanje hlebnog žita nešto lošije, odnosno biljke su u periodu bokorenja i početka vlatanja.

Ratari bi, napomenuo je Denčić, sad trebalo da obrate pažnju na problem žutila donjih listova, koje se javlja usled nedostatka azota ili fosfora ili drugih razloga pa bi pšenicu trebalo dodatno prihraniti.

Folijarno prihranjivanje trebalo bi da bude obavljeno paralelno s primenom fungicida jer, uz intenzivan razvoj biljaka, ovo je period kad "dobro napreduju" i gljivice, pepelnica i druge bolesti.

"U konsultaciji sa stručnjacima za zaštitu, biljke bi trebalo oprskati odgovarajućim fungicidom kako bi se na vreme sprečio razvoj fuzarijuma, patogena koji direktno napada klas i zrno a mora se, kao i obično, pratiti i pojava leme i drugih insekata", podsetio je Denčić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik