Rast izvoza u agraru

Bez autora
Oct 14 2010

Prema podacima Privredne komore Srbije, bilans razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije s inostranstvom u periodu januar–avgust 2010. godine pokazuje da je ostvaren izvoz u vrednosti od 1,27 milijardi dolara, što predstavlja rast od 5,6 posto u odnosu na isti period lane. Vrednost uvoza je 623,3 miliona dolara, što je rast za 2,6 posto. Ovakva razmena omogućila je da suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni agrara bude blizu 650 miliona dolara, što predstavlja rast od 8,6 posto, dok stopa pokrivenosti uvoza sa izvozom iznosi 204,3 posto. Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu su žuti kukuruz u vrednosti 125,2 miliona dolara, šećer od šećerne repe rafinisani u vrednosti od 93 miliona dolara, zamrznuta malina roland prodata je u svetu za 60,8 miliona dolara i merkantilna pšenica u vrednosti od 40,1 miliona dolara. Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa ‘’nekonkurentnih’’ proizvoda, a to su sirova kafa koja je uvezena za 40,7 miliona dolara, sveže banane u vrednosti 20,8 miliona dolara i slatke, sveže pomorandže za 16 miliona dolara.

Rast izvoza u agraruPrema podacima Privredne komore Srbije, bilans razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije s inostranstvom u periodu januar–avgust 2010. godine pokazuje da je ostvaren izvoz u vrednosti od 1,27 milijardi dolara, što predstavlja rast od 5,6 posto u odnosu na isti period lane.

Vrednost uvoza je 623,3 miliona dolara, što je rast za 2,6 posto. Ovakva razmena omogućila je da suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni agrara bude blizu 650 miliona dolara, što predstavlja rast od 8,6 posto, dok stopa pokrivenosti uvoza sa izvozom iznosi 204,3 posto.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu su žuti kukuruz u vrednosti 125,2 miliona dolara, šećer od šećerne repe rafinisani u vrednosti od 93 miliona dolara, zamrznuta malina roland prodata je u svetu za 60,8 miliona dolara i merkantilna pšenica u vrednosti od 40,1 miliona dolara.

Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa ‘’nekonkurentnih’’ proizvoda, a to su sirova kafa koja je uvezena za 40,7 miliona dolara, sveže banane u vrednosti 20,8 miliona dolara i slatke, sveže pomorandže za 16 miliona dolara.

Povoljni rezultati poljoprivrede Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvareni su zahvaljujući pogodnostima koje ona ima u preferencijalnom statusu na tržištu EU, zatim ostvarenoj liberalizaciji u razmeni sa zemlja, a zapadnog Balkana (CEFTA) i konjukturi, koja se dalje održava na svetskom nivou.

Najznačajniji partneri poljoprivede i prehrambene industrije Srbije pored zemalja EU, su zemlje zapadnog Balkana (CEFTA), zatim, tržišta Ruske Federacije, Belorusije i Turske, potpisnice Sporazuma o slobdonog trgovini.

Na ta tržišta u periodu januar–avgust 2010. godine, izvezeno je robe poljoprivedno-prerhambenog porekla u vrednosti od 1,23 milijarde dolara ili 97 posto ukupnog ostvarenog izvoza.

Posmatrano po zemljama pojedinačno, u ovom periodu, najveći izvoz realizovan je na tržištima BiH u vrednosti 256,6 miliona dolara, Crne Gore u vrednosti od 186,9 miliona dolara, Rumunije u vrednosti od 109,1 miliona dolara, Makedonije za 96,3 miliona dolars, Nemačke u vrednosti 85,5 miliona dolara, Ruske Federacije u vrednosti 72,6 miliona dolara i Italije u vrednosti od 62 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik