Regionalni poljoprivredni informacioni sistem od 2011.

Bez autora
Sep 14 2010

Poljoprivredni tržišno-informacioni sistem zemalja Balkana, koji bi pružao podatke o ponudi, potražnji i cenama poljoprivrednih proizvoda, mogao bi da počne da radi naredne godine. Regionalni sistem bi okupio sve zemlje u kojim se pojedinačno već primenjuje, a to su Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, uz mogućnost uključivanja Hrvatske i Albanije koje na drugačiji način prikupljaju informacije o tržištu poljoprivrede. Glavni zadatak budućeg regionalnog sistema biće promovisanje poljoprivrede i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kroz razmenu informacija o cenama robe biljnog i životinjskog porekla i njihovo nedeljno ažuriranje. Svaka od zemalja već ima nacionalni sistem za prikupljanje informacija, a u Srbiji pod nazivom STIPS on postoji od 2004. Regionalni sistem bi pospešio međusobnu trgovinu, ali bi prostor Balkana učinio i vidljivijim za potencijalne partnere iz inostranstva, odnosno atraktivnijim za strane uvoznike, izvoznike i prometnike poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Regionalni poljoprivredni informacioni sistem od 2011.Poljoprivredni tržišno-informacioni sistem zemalja Balkana, koji bi pružao podatke o ponudi, potražnji i cenama poljoprivrednih proizvoda, mogao bi da počne da radi naredne godine, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Miloš Milovanović.

"Regionalni sistem bi okupio sve zemlje u kojim se pojedinačno već primenjuje, a to su Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, uz mogućnost uključivanja Hrvatske i Albanije koje na drugačiji način prikupljaju informacije o tržištu poljoprivrede", rekao je Milovanović u Beogradu na otvaranje dvodnevne konferencije o poljoprivredno-informacionim sistemima na Balkanu.

Prema njegovim rečima, glavni zadatak budućeg regionalnog sistema biće promovisanje poljoprivrede i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kroz razmenu informacija o cenama robe biljnog i životinjskog porekla i njihovo nedeljno ažuriranje.

Podsetio je da svaka od zemalja već ima nacionalni sistem za prikupljanje informacija, a da u Srbiji pod nazivom STIPS on postoji od 2004.

Milovanović smatra da bi regionalni sistem pospešio međusobnu trgovinu, ali bi prostor Balkana učinio i vidljivijim za potencijalne partnere iz inostranstva, odnosno atraktivnijim za strane uvoznike, izvoznike i prometnike poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Kako je dodao, planirano je da se tokom konferencije razgovara o načinima integracije i da se potpiše osnivački akt o firmiranju regionalnog sistema.

Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik rekla je da je konferencija u Beogradu nastavak podrške koje američki Ministarstvo poljoprivrede pruža kolegama iz Srbije.

Vorlikova je ocenila da potrebe za informacijama o cenama otkupa poljoprivrednih proizvoda prevazilaze granice pojedinačnih zemalja i ocenila da bi novi regionalni sistem tržišnih informacija o poljoprivredi olakšao dalju trgovinsku razmenu u tom sektoru.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivede Srbije Milan Petrović najavio je da to ministarstvo radi na uspostavljanju modela koji omogućava projekciju poljoprivredne proizvodnje do 10 godina unapred na osnovu istorijskih podataka o proizvodnji i makroekonomskih indikatora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik