Rod višanja manji 30 odsto

Bez autora
Jun 27 2010

U Srbiji se ove godine očekuje proizvodnja oko 72.000 tona višanja, što je 30 odsto manje nego prošle godine. Rod će biti manji zbog nepovoljnih vremenskih uslova, kiše i velike vlažnosti, a na slab rod uticala je i nedovoljna primena agrotehničkih mera i preparata za zaštitu, jer je većina seljaka nakon višegodišnje niske cene i slabog otkupa, prestala da ulaže u proizvodnju. Poljoprivrednici tvrde da neće moći da pokriju troškove proizvodnje i pored otkupne cene višanja koja je dvostruko veća nego lane i iznosi 30 dinara za prvu i 20 dinara za kilogram druge klase. Proizvođači bi bili "na nuli" tek sa cenom od 35 dinara za kilogram.

Rod višanja manji 30 odstoU Srbiji se ove godine očekuje proizvodnja oko 72.000 tona višanja, što je 30 odsto manje nego prošle godine, izjavio je u petak stručni saradnik Privredne komore Srbije Branislav Gulan.

"Rod će biti manji zbog nepovoljnih vremenskih uslova, kiše i velike vlažnosti, a na slab rod uticala je i nedovoljna primena agrotehničkih mera i preparata za zaštitu, jer je većina seljaka nakon višegodišnje niske cene i slabog otkupa, prestala da ulaže u proizvodnju", rekao je Gulan agenciji Beta.

Gulan je kazao da poljoprivrednici tvrde da neće moći da pokriju troškove proizvodnje i pored otkupne cene višanja koja je dvostruko veća nego lane i iznosi 30 dinara za prvu i 20 dinara za kilogram druge klase.

Prema njegovim rečima, predsednik Unije višnjara Hranislav Perić navodi da bi proizvođači bili "na nuli" tek sa cenom od 35 dinara za kilogram.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik