Sporazum Srbije i Danske za podsticaj razvoja voćarske proizvodnje

Bez autora
Jun 30 2010

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Saša Dragin i ambasador Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen potpisali su danas Sporazum o saradnji za podsticaj razvoja voćarske proizvodnje u četiri okruga na jugu Srbije. Sporazum predviđa finansiranje programa za razvoj sektora voćarske proizvodnje u Jablaničkom, Nišavskom, Pčinjskom i Topličkom okrugu u ukupnom iznosu od deset miliona evra. 160 projekata iz pomenutih okruga biće podržano sa 5,4 miliona evra donacije Vlade Kraljevine Danske, a ostatak će se finansirati iz sredstava resornog ministarstva. Reč je o bespovratnim sredstvima i program će se sprovoditi četiri godine. Očekuje se da će od programa korist imati najmanje 50 posto ženske populacije koja se bavi voćarstvom na jugu Srbije. Sporazum između Srbije i Danske trebalo bi da postane operativan na jesen ove godine. Cilj programa je da se otvore nova radna mesta i ostvare bolji prihodi u oblasti voćarstva, kao i da se unaprede znanja i primena evropskih standarda u oblasti voćarstva, čime će se povećati vrednost proizvoda i izvoz.

Sporazum Srbije i Danske za podsticaj razvoja voćarske proizvodnjeMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Saša Dragin i ambasador Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen potpisali su danas Sporazum o saradnji za podsticaj razvoja voćarske proizvodnje u četiri okruga na jugu Srbije.

Sporazum predviđa finansiranje programa za razvoj sektora voćarske proizvodnje u Jablaničkom, Nišavskom, Pčinjskom i Topličkom okrugu u ukupnom iznosu od deset miliona evra.

160 projekata iz pomenutih okruga biće podržano sa 5,4 miliona evra donacije Vlade Kraljevine Danske, a ostatak će se finansirati iz sredstava resornog ministarstva. Reč je o bespovratnim sredstvima i program će se sprovoditi četiri godine. Očekuje se da će od programa korist imati najmanje 50 posto ženske populacije koja se bavi voćarstvom na jugu Srbije.

Sporazum između Srbije i Danske trebalo bi da postane operativan na jesen ove godine.

Cilj programa je da se otvore nova radna mesta i ostvare bolji prihodi u oblasti voćarstva, kao i da se unaprede znanja i primena evropskih standarda u oblasti voćarstva, čime će se povećati vrednost proizvoda i izvoz.

Program se sastoji iz obuke poljoprivrednika kako bi ovladali evropskim standardima u proizvodnji voća, a podrazumeva i dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik