U Republici Srpskoj postoji već deset renomiranih i izdvojenih proizvođača vina, koji proizvode vina visokog kvaliteta koja se prodaju na tržištu cijele BiH, regiona, te Francuske i Švedske. Vinari u Republici Srpskoj iz godine u godinu sve više napreduju i izdvajaju se kvalitetom svojih vina, a ove godine proizvodnja je povećana za deset odsto u odnosu na 2009. U RS postoji 35 organizovanih proizvođača vina, od čega se 25 vinara nalazi u Hercegovini i pripada regiji Trebinja, a deset u okolini Banjaluke i Prnjavora. Proizvodnja vina u Srpskoj sve više napreduje. Iako domaći proizvođači ne proizvode velike količine vina, ona su zastupljena na tržištu cijele BiH, regiona, ali i na tržištu Francuske i Švedske. Na području Srpske ima ukupno 546 hektara površina zasađenih vinovom lozom.
U Republici Srpskoj postoji već deset renomiranih i izdvojenih proizvođača vina, koji proizvode vina visokog kvaliteta koja se prodaju na tržištu cijele BiH, regiona, te Francuske i Švedske.
Vinari u Republici Srpskoj iz godine u godinu sve više napreduju i izdvajaju se kvalitetom svojih vina, a ove godine proizvodnja je povećana za deset odsto u odnosu na 2009.
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Vid Kopanja kaže da u RS postoji 35 organizovanih proizvođača vina, od čega se 25 vinara nalazi u Hercegovini i pripada regiji Trebinja, a deset u okolini Banjaluke i Prnjavora.
Ističe da proizvodnja vina u Srpskoj sve više napreduje.
- Iako domaći proizvođači ne proizvode velike količine vina, ona su zastupljena na tržištu cijele BiH, regiona, ali i na tržištu Francuske i Švedske - rekao je Kopanja.
Dodao je da na području Srpske ima ukupno 546 hektara površina zasađenih vinovom lozom.
- Kod nas postoji već deset renomiranih i izdvojenih proizvođača vina, od kojih su najpoznatiji vinarije "Tvrdoš" i "Vukoje", koji proizvode vina visokog kvaliteta - kazao je Kopanja.
Direktor vinarije "Tvrdoš" Tihomir Kuduz kaže da vinogradi i vinarija manastira Tvrdoš u Trebinju već godinama proizvode autentične sorte vina, kao što su crni "vranac" sa izuzetnim voćnim notama, te bijela "žilavka".
- Za proizvodnju vina najvažniji su sirovina i tehnologija. Godišnje na tržište "izbacimo" od 120.000 do 140.000 boca, koje izvozimo uglavnom u inostranstvo - kazao je Kuduz i dodao da podrumi manastira "Tvrdoš" imaju oko 100 hektara zasađene vinove loze.
U vinariji "Vukoje" iz Trebinja kažu da godišnje pune oko 100.000 boca vina, sa 100.000 čokota.
- Zasadili smo loze za renomirana vina "vranac", "žilavku", "šardone", "merlot", "muskat" i mnogobrojna druga kvalitetna vina - kazao je direktor vinarije "Vukoje" Radovan Vukoje i dodao da ova vinarija izvozi vina u sve zemlje Balkanskog poluostrva, Evropsku uniju i zemlje Skandinavije.
Pravilnik
Vid Kopanja kaže da su Pravilnikom za podsticaj poljoprivrede koji donosi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, predviđeni podsticaji za unapređenje zasada novih vinograda, na osnovu koji privredna društva koja žele da se bave ovom proizvodnjom imaju uslove i mogućnosti da se ojačaju i dobiju određena sredstva za pomoć u proizvodnji vina.