Srpska poljoprivreda treba da se okrene stočarstvu

Bez autora
Sep 29 2010

Razvoj domaće poljoprivrede trebalo bi da se usmeri na stočarsku proizvodnju, ali će njena budućnost u velikoj meri zavisiti od mogućosti plasmana stočarskih proizvoda na tržište Srbije i Evropske unije. U Srbiji je stočarstvo u velikoj krizi, a broj grla opao je za dva do tri odsto na godišnjem nivou u poslednjih deset godina. Naročito je nepovoljna situacija u govedarstvu, svinjarstvu i ovčarstvu. U 2009. godini ukupna vrednost realizovane stočarske proizvodnje u Srbiji iznosila je oko 1.715 miliona dolara, sa učešćem od svega 30,5 odsto u ostvarenoj vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje. Srbija poslednjih godina postaje sve veći uvoznik svinjskog mesa, a prošle godine uvezeno je živih svinja za klanje u vrednosti od 6,3 miliona dolara. Godišnja potrošnja mesa po glavi stanovnika smanjena je na 45 kilograma, sa 65 kilograma od pre nekoliko godina. Uzroci krize stočarstva su nedovoljna sredstva u agrarnom budžetu, narušeni pariteti cena, smanjenje kupovne moći stanovništva, kao i neodgovarajuće funkcionisanje robnih rezervi.

Srpska poljoprivreda treba da se okrene stočarstvuRazvoj domaće poljoprivrede trebalo bi da se usmeri na stočarsku proizvodnju, ali će njena budućnost u velikoj meri zavisiti od mogućosti plasmana stočarskih proizvoda na tržište Srbije i Evropske unije.

Kako je kazao sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Beograda Miodrag Veseli, u Srbiji je stočarstvo u velikoj krizi, a broj grla opao je za dva do tri odsto na godišnjem nivou u poslednjih deset godina.

On je istakao da je naročito nepovoljna situacija u govedarstvu, svinjarstvu i ovčarstvu.

- U 2009. godini ukupna vrednost realizovane stočarske proizvodnje u Srbiji iznosila je oko 1.715 miliona dolara, sa učešćem od svega 30,5 odsto u ostvarenoj vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje - kazao je on i upozorio da Srbija poslednjih godina postaje sve veći uvoznik svinjskog mesa, kao i da je prošle godine uvezeno živih svinja za klanje u vrednosti od 6,3 miliona dolara.

- Godišnja potrošnja mesa po glavi stanovnika smanjena je na 45 kilograma, sa 65 kilograma od pre nekoliko godina - rekao je Veseli.

On je istakao da su uzroci krize stočarstva nedovoljna sredstva u agrarnom budžetu, narušeni pariteti cena, smanjenje kupovne moći stanovništva, kao i neodgovarajuće funkcionisanje robnih rezervi.

- Najintenzivniji vid stočarske proizvodnje u Srbiji je živinarska proizvodnja, koja je u 2009. zabeležila rast za 29 odsto u odnosu na prosek 2000 - 2009. godina, što je pokazatelj značajnog njenog oporavka - rekao je on.

Veseli je naglasio da, i pored nezadovoljavajućeg broja grla stoke u odnosu na raspoložive obradive površine, postojeći stočni fond još predstavlja značajan razvojni resurs koji se može unaprediti.

- Glavni uzroci ovako lošeg stanja, pored neadekvatnog genetskog potencijala i nekvalitetne ishrane, kod individualnih proizvođača su loši uslovi držanja grla, odnosno štala kod kojih nije dovoljno rešen sistem ventilacije - kazao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik