Štedljiva sejačica u Bačkoj Topoli

Bez autora
Oct 25 2010

Nova sejačica za redukovanu obradu zemljišta, koja se koristi za setvu ozimih useva, omogućava Poljoprivrednom gazdinstvu "Doža Đerđ" u Bačkoj Topoli da štedi 70 posto goriva, u odnosu na raniju potrošnju. Procene su da će se na taj način na godišnjem nivou ostvariti uštede od 200.000 evra, na površini od oko 500 hektara koje će biti zasejane ječmom i pšenicom. Tom sejačicom, kojom se izbegavaju uobičajene operacije kod konvencionalne obrade zemljišta - oranje, dve pripreme njiva i valjanje, za 24 časa se poseje površina od 80 do 100 hektara. Ta investicija poljoprivrednom gazdinstvu će se isplatiti za pet godina, ali će rok biti i kraći ako se sejačica bude uslužno koristila.

Štedljiva sejačica u Bačkoj TopoliNova sejačica za redukovanu obradu zemljišta, koja se koristi za setvu ozimih useva, omogućava Poljoprivrednom gazdinstvu "Doža Đerđ" u Bačkoj Topoli da štedi 70 posto goriva, u odnosu na raniju potrošnju, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Milan Ćatić.

Procene su, kako je naveo, da će se na taj način na godišnjem nivou ostvariti uštede od 200.000 evra, na površini od oko 500 hektara koje će biti zasejane ječmom i pšenicom.

Tom sejačicom, kojom se izbegavaju uobičajene operacije kod konvencionalne obrade zemljišta - oranje, dve pripreme njiva i valjanje, za 24 časa se poseje površina od 80 do 100 hektara, rekao je Ćatić.

On je dodao da će se ta investicija poljoprivrednom gazdinstvu isplatiti za pet godina, ali će rok biti i kraći ako se sejačica bude uslužno koristila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik