Sve je spremno za pokretanje Šećerane

Bez autora
Oct 14 2010

Sve je spremno za početak prerade šećerne repe u tvornici šećera Bijeljina. Za rad su spremne sve proizvodne linije, silosi kapaciteta 40.000 tona šećera, kao i laboratorij za kontrolu procesa proizvodnje, u kojem su već urađene analize dopremljene šećerne repe iz Velike Obarske pored Bijeljine. Planirali su preradu i do 300.000 tona šećerne repe, a kako je dnevni kapacitet 4.000 tona, kampanja prerade ne može početi bez 30.000 tona repe. Sve je spremno i čeka se sirovina. Angažirano je 240 radnika, a vrijeme do početka prerade koristi se za tekuće popravke postrojenja. Tekuće popravke odnose se na saniranje podzemnog cjevovoda zbog čijih je oštećenja ovih dana došlo do izlivanja otpadnih voda u jedan od obližnjih kanala, u kojem je zatrovana riba. Šećerana trenutno ne radi, a kada bude u pogonu, okoliš će biti zaštićen. Do zagađenja je došlo najvjerovatnije zato što je istekla visokobazna voda zasićene korozijom, i to prilikom ispiranja podzemnog cjevovoda, koji je oštećen.

Sve je spremno za pokretanje ŠećeraneSve je spremno za početak prerade šećerne repe u tvornici šećera Bijeljina, potvrđeno je "Dnevnom avazu" u rukovodstvu ovog preduzeća, koje nakon 18 godina zastoja počinje s radom.

Popravke postrojenja

Za rad su spremne sve proizvodne linije, silosi kapaciteta 40.000 tona šećera, kao i laboratorij za kontrolu procesa proizvodnje, u kojem su već urađene analize dopremljene šećerne repe iz Velike Obarske pored Bijeljine.

- Planirali smo preradu i do 300.000 tona šećerne repe, a kako je dnevni kapacitet 4.000 tona, kampanju prerade ne možemo početi bez 30.000 tona repe. Sve je spremno i čekamo sirovinu. Angažirano je 240 radnika, a vrijeme do početka prerade koristi se za tekuće popravke postrojenja - kaže nam Rade Rakić, pomoćnik direktora za pripremu tvornice.

Tekuće popravke odnose se na saniranje podzemnog cjevovoda zbog čijih je oštećenja ovih dana došlo do izlivanja otpadnih voda u jedan od obližnjih kanala, u kojem je zatrovana riba.

- Šećerana trenutno ne radi, a kada bude u pogonu, okoliš će biti zaštićen. Do zagađenja je došlo najvjerovatnije zato što je istekla visokobazna voda zasićene korozijom, i to prilikom ispiranja podzemnog cjevovoda, koji je oštećen - kaže Meho Fafulić, pomoćnik direktora za proizvodnju.

Podzemni cjevovod

On ističe da Šećerana ima saglasnost i odobrenje za rad od Vodoprivrede Republike Srpske uz obavezu da za pet godina u potpunosti osposobi sistem prečišćavanja vode.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik