U Srbiji počela žetva

Bez autora
Jul 05 2010

U Srbiji je pšenicom jesenas bilo zasejano blizu 495.000 hektara. Ovogodišnji rod pšenice procenjuje se na oko 1,9 miliona tona. Zbog preobilnih padavina on će biti niži od prošlogodišnjeg za osam posto, ali i manji za oko 8,3 posto u odnosu na desetogodišnji prosek. I uz manji rod, ali uz prenete zalihe iz prošle godine ove godine Srbija će imati dovoljno pšenice za sopstvene potrebe, pa će i za izvoz preostati više stotina hiljada tona. Prvi otkosi pšenice pali su na poljima kombinata PIK “Bečej” na blizu 2.500 hektara, a od toga najveće površine, više od 2.000 hektara zauzima semenska pšenica. Očekuje se prosečan rod veći od četiri tone po hektaru. Na poljima Poljoprivrednog dobra “Polet dužine” kod Plandišta ako ne bude obilnijih padavina žetva će biti završena za desetak dana. Hlebno zrno na ovim poljima se nalazi na 2.800 hektara, semenska pšenica na 329 hektara i ječam na 375. hektara. Prosečni prinosi pšenice su oko 4,8 tona po hektaru, što je dosta dobro imajući u vidu vremenske prilike koje su pratile sazrevanje zrna. Prvi otkosi pšenice pali su i na poljima u okolini Bačke Palanke gde se hlebno zrno nalazi na 6.000 hektara.

U Srbiji počela žetvaU Srbiji je pšenicom jesenas bilo zasejano blizu 495.000 hektara.

Ovogodišnji rod pšenice procenjuje se na oko 1,9 miliona tona. Zbog preobilnih padavina on će biti niži od prošlogodišnjeg za osam posto, ali i manji za oko 8,3 posto u odnosu na desetogodišnji prosek. I uz manji rod, ali uz prenete zalihe iz prošle godine ove godine Srbija će imati dovoljno pšenice za sopstvene potrebe, pa će i za izvoz  preostati više stotina hiljada tona. 

Prvi otkosi pšenice pali su na poljima kombinata PIK “Bečej” na blizu 2.500 hektara, a od toga najveće površine, više od 2.000 hektara zauzima semenska pšenica. Očekuje se prosečan rod veći od četiri tone po hektaru.

Na poljima Pokljoprivrednog dobra “Polet dužine” kod Plandišta ako ne bude obilnijih padavina žetva će biti završena za desetak dana. Hlebno zrno na ovim poljima se nalazi na 2.800 hektara, semenska pšenica na 329 hektara i ječam na 375. hektara. Prosečni prinosi pšenice su oko 4,8 tona po hektaru, što je dosta dobro imajući u vidu vremenske prilike koje su pratile sazrevanje zrna.

Prvi otkosi pšenice pali su i na poljima u okolini Bačke Palanke gde se hlebno zrno nalazi na 6.000 hektara. U ovom regionu očekuje se da će prinosi biti manji u odnosu na prošlu godinu za 20 odsto. Ječam je u Sremu zasejan na 4.000 hektara, a prosečni prinosi su oko 4,5 tona po hektaru. 

Kombajni su na njivama Srednjebanatskog okruga gde se pšenica nalazi na 35.000 hektara, a ječam na 5.600 hektara. Visoke padavine odnele su deo roda, pa se očekuju manji prinosi od višegodišnjeg proseka. Počelo je i skladištenje pšenice u silose zrenjaninskog  “Žitoprodukta” koji je od proizvođača  za sopstvene potrebe već preuzeo oko 10.000 tona roda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik