Ulaganje u mlečno govedarstvo

Bez autora
Oct 25 2010

Trenutno najbitniji zadatak Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je da kroz rebalans budžeta za ovu godinu i redovni budžet za 2011. godinu dobije još sredstava koje će uložiti u mlečno govedarstvo. U Pirotu mora bolje da se radi selekciona služba i obeležavanje životinja mora da se obavlja redovnije, kako bi proizvođači mogli da konkurišu za podsticaje u oblasti mlekarstva. Kada bi sve životinje bile umatičene, proizvođači mogli da dobiju 12.500 dinara po grlu, a imali bi pravo i da ostvare subvenciju za mleko. Veoma je visoka cena koncentrata i ona opterećuje proizvodnju i suviše nisku otkupnu cenu mleka. Ministarstvo poljoprivrede podržaće i nabavku nove opreme, odnosno uvođenje sertifikata HASAP i ISO 22000, kao što to čini i sa drugim preduzetnicima koji žele da svoje proizvode izvoze na tržište Evropske Unije.

Ulaganje u mlečno govedarstvoTrenutno najbitniji zadatak Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je da kroz rebalans budžeta za ovu godinu i redovni budžet za 2011. godinu dobije još sredstava koje će uložiti u mlečno govedarstvo, izjavio je danas resorni ministar Saša Dragin i najavio nove subvencije za mlekarstvo.

Dragin je prilikom posete Pirotskom okrugu, u okviru kampanje "Prirodno iz Srbije", konstatovao da u Pirotu mora bolje da radi selekciona služba i da obeležavanje životinja mora da se obavlja redovnije, kako bi proizvođači mogli da konkurišu za podsticaje u oblasti mlekarstva.

On je napomenuo da bi, kada bi sve životinje bile umatičene, proizvođači mogli da dobiju 12.500 dinara po grlu, a imali bi pravo i da ostvare subvenciju za mleko.   

Ministar je posetio stočarsko - poljoprivredno gazdinstvo Borivoja Denčića u selu Crnoklište, sa 105 grla, od kojih 50 krava i 20 steonih junica, i tom prilikom domaćinu, koji ima nameru da sagradi izmuzište za krave, objasnio na koji način može da ostvari do 50 odsto bespovratnih podsticajnih sredstava za nabavku opreme.

"Ako je investicija 40.000 evra, država će platiti 20.000 evra", rekao je Dragin.

Poljoprivredni proizvođač Denčić ukazao je na visoku cenu koncentrata, koja opterećuje proizvodnju i suviše nisku otkupnu cenu mleka, zbog čega je, kako ističe, dnevnu isporuku mleka bio prinuđen da smanji sa 500 na 400 litara.

 Ministar je posetio i srednju poljoprivrednu mlekarsku školu "Obren Pejić", koja je na konkursu od Ministarstva poljoprivrede dobila sredstva u iznosu od 750.000 dinara u okviru STAR programa za školsku mlekaru, gde đaci prave sir.

Dragin je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede podržati i nabavku nove opreme, odnosno uvođenje sertifikata HASAP i ISO 22000, kao što to čini i sa drugim preduzetnicima koji žele da svoje proizvode izvoze na tržište Evropske Unije.

On je podsetio da je ministarstvo poljoprivrede ove godine namenilo  740.000 dinara za uvođenje standarda u organsku poljoprivredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik