Višak vinograda u Evropi

Bez autora
Jul 08 2010

U EU danas ima oko 3,5 miliona hektara pod vinogradima, a istraživanja pokazuju da višak predstavlja milion hektara vinogorja. Danas se u Evropi prosečno troši oko 25 litara vina godišnje po stanovniku, dok je to u Srbiji svega oko 11 litara. I dok u Evropi ima višak vinograda, u Srbiji se oni nalaze na oko 25.000 hektara, i sve se čini da se te površine povećaju. Evropsko zakonodavstvo ne ograničava kolike će površine biti u nekoj zemlji pod vinogorjem. Na putu ka EU, kada je vinogradarstvo u pitanju, u Srbiji se domaća regulativa usaglašava sa evropskom, pa se sad utvrđuju i geografski regioni za vinogorja. Za sada postoji predlog za novu podelu vinogradarskih područja u skladu sa novim sistemom u EU. Cilj je da se povećaju površine pod vinogradima i da se unapredi kvalitet proizvodnje. To znači da će svako vino biti obeleženo i da će se tačno znati njegovo geografsko poreklo i kvalitet, a naravno to će određivati i cenu.

Višak vinograda u EvropiU EU danas ima oko 3,5 miliona hektara pod vinogradima, a istraživanja pokazuju da višak predstavlja milion hektara vinogorja.

Danas se u Evropi prosečno troši oko 25 litara vina godišnje po stanovniku, dok je to u Srbiji svega oko 11 litara. I dok u Evropi ima višak vinograda, u Srbiji se oni nalaze na oko 25.000 hektara, i sve se čini da se te površine povećaju.

Evropsko zakonodavstvo ne ograničava kolike će površine biti u nekoj zemlji pod vinogorjem.

Na putu ka EU, kada je vinogradarstvo u pitanju, u Srbiji se domaća regulativa usaglašava sa evropskom, pa se sad utvrđuju i geografski regioni za vinogorja. Za sada postoji predlog za novu podelu vinogradarskih područja u skladu sa novim sistemom u EU. Cilj je da se povećaju površine pod vinogradima i da se unapredi kvalitet proizvodnje. To znači da će svako vino biti obeleženo i da će se tačno znati njegovo geografsko poreklo i kvalitet, a naravno to će određivati i cenu.

Na putu ka EU Srbija je odlučna da poveća površine pod vinogradima, a to podržava i Ministarstvo poljoprivrede Vlade Srbije. Međutim, to je dug i spor proces, jer za podizanje jednog hektara  kvalitetnog vinograda potrebno je 30.000 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik