Vlada RS poljoprivredu podigla na viši nivo

Bez autora
Sep 19 2010

Poljoprivredni proizvođači zadovoljni su činjenicom da će od njih po cijeni od 0,45 KM po kilogramu biti otkupljeno 10.000 tona ovogodišnje pšenice, te da će biti oslobođeni plaćanja goriva i vještačkog đubriva, koje su uzeli za ovogodišnju proljetnu sjetvu. Tu odluku donijela je u petak na sjednici Vlada RS, kako je rekao Milorad Dodik, premijer RS, zbog toga što je ova godina bila veoma teška za poljoprivrednu proizvodnju. Poljoprivrednici su oslobođeni plaćanja goriva i vještačkog đubriva, u vrijednosti od oko 30 miliona maraka. Takođe, Direkcija za robne rezerve RS zadužena je za otkup pšenice, a za to je obezbijeđeno 4,5 miliona maraka. Takve odluke Vlade RS su za poljoprivrede u tom entitetu od ogromnog značaja. Ove odluke su veoma bitne i s aspekta predstojeće jesenje i proljetne sjetve, zato što se seljaci sada ponovo mogu zadužiti. Imali su dug, ali je taj dug, na sreću, Vlada RS otpisala. Bez takve odluke malo ko bi se usudio na predstojeću jesenju i proljetnu sjetvu.

Vlada RS poljoprivredu podigla na viši nivoPoljoprivredni proizvođači zadovoljni su činjenicom da će od njih po cijeni od 0,45 KM po kilogramu biti otkupljeno 10.000 tona ovogodišnje pšenice, te da će biti oslobođeni plaćanja goriva i vještačkog đubriva, koje su uzeli za ovogodišnju proljetnu sjetvu.

Tu odluku donijela je u petak na sjednici Vlada RS, kako je rekao Milorad Dodik, premijer RS, zbog toga što je ova godina bila veoma teška za poljoprivrednu proizvodnju.

"Poljoprivrednici su oslobođeni plaćanja goriva i vještačkog đubriva, u vrijednosti od oko 30 miliona maraka. Takođe, Direkcija za robne rezerve RS zadužena je za otkup pšenice, a za to je obezbijeđeno 4,5 miliona maraka", kazao je Dodik.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, smatra da su takve odluke Vlade RS za poljoprivrede u tom entitetu od ogromnog značaja.

"Ove odluke su veoma bitne i s aspekta predstojeće jesenje i proljetne sjetve, zato što se seljaci sada ponovo mogu zadužiti. Imali su dug, ali je taj dug, na sreću, Vlada RS otpisala. Bez takve odluke malo ko bi se usudio na predstojeću jesenju i proljetnu sjetvu", rekao je Usorac.

Prema njegovim riječima, poljoprivrednici u RS su za mjesec dana od Vlade RS kroz podsticaje i otpisivanje dugova dobili oko 47 miliona maraka.

"Vlada RS ponovo je digla poljoprivredu na viši nivo. Zbog toga možemo samo biti zahvalni Vladi RS i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Oni su poslušali ono što smo tražili. Sve što je Vlada RS učinila doprinijelo je da u RS nije došlo do pada proizvodnje mlijeka, mesa, kukuruza i ostalih žitarica", zaključio je Usorac.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS ocijenio je veoma dobrom cijenu od 0,45 KM, koliko će po kilogramu poljoprivrednicima u RS biti plaćan ovogodišnji rod pšenice.

Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH, takođe pozdravlja odluku Vlade RS o otkupu pšenice jer, kako kaže, cijena od 0,45 maraka po kilogramu je iznad maksimalnih u okruženju.

"Mislim da proizvođači žita mogu biti zadovoljni, ali i to što će im biti 'oprošteno' plaćanje goriva i đubriva znači da će vjerovatno više zasaditi drugih kultura u narednom periodu", rekao je Jeleč.

Radomir Tošić, poljoprivrednik iz Nove Topole, kaže da se na proljeće zadužio sa pet do šest tona vještačkog đubriva i oko 1.000 litara goriva.

"Nisam ni znao da je Vlada RS donijela odluku da će otkupiti pšenicu, te nam otpisati dug za đubrivo i gorivo. Naravno da sam zadovoljan takvom odlukom. Takva pomoć dobro će nam doći", rekao je Tošić.

Nebojša Đokić, poljoprivredni proizvođač iz Dvorova kod Bijeljine, takođe ne krije zadovoljstvo zbog pomoći Vlade RS.

"U ovakvoj godini i krizi prezadovoljan sam što je Vlada RS donijela takve odluke. Svaka im čast! Uzeo sam na proljeće oko 5.000 litara goriva i 17 tona đubriva. Podatak da će nam pšenica biti isplaćena po cijeni od 0,45 KM po kilogramu takođe je za svaku pohvalu. Prosto ne mogu da vjerujem da je cijena tako dobra", naglasio je Đokić.

Jedva čekaju Agrobanku

Komentarišući potez Vlade RS da, zajedno sa srbijanskom Agrobankom sa 20 odsto kapitala formira Agrobanku u RS, Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH, ističe da je poljoprivrednim proizvođačima potrebna banka koja će ih podržavati.

"Posredstvom Agrobanke u RS, koja će s radom početi do početka sljedeće godine, poljoprivrednici bi trebalo da lakše ulaze u investicije, pa zbog toga njeno otvaranje s nestrpljenjem čekaju", ocijenio je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik