Zašto je einkorn pšenica sve popularnija

Bez autora
Aug 16 2012

Stara sorta pšenice "einkorn" (triticum monococcum), možda prva vrsta ove žitarice koja je kultivisana još pre 10.500 godina, postaje sve popularnija među bugarskim poljoprivrednicima. U Bugarskoj je einkorn pšenica gajena još u neolitsko doba, a divlji varijeteti ove pšenice se i danas mogu naći u toj zemlji. U međuvremenu einkorn pšenica je zapostavljena jer zahteva dodatnu preradu, prinosi joj nisu visoki, a tip glutena koji sadrži otežava korišćenje u pekarskoj industriji. Međutim, sve veća svest o zdravlju, sklonost organskoj hrani, činjenica da einkorn pšenica uspeva i na zemljištu slabijeg kvaliteta, ne tražeći đubrenje, kao i da je veoma tražena u zapadnim zemljama, a uz to je i odličnog ukusa, učinili su da se površine pod tim usevom u Bugarskoj ove godine utrostruče u odnosu na 2011. - na oko 400 hektara. Ova stara vrsta pšenice se sve više gaji i u Francuskoj, Italiji i Austriji...

Zašto je einkorn pšenica sve popularnijaStara sorta pšenice "einkorn" (triticum monococcum), možda prva vrsta ove žitarice koja je kultivisana još pre 10.500 godina, postaje sve popularnija među bugarskim poljoprivrednicima.

U Bugarskoj je einkorn pšenica gajena još u neolitsko doba, a divlji varijeteti ove pšenice se i danas mogu naći u toj zemlji.

U međuvremenu einkorn pšenica je zapostavljena jer zahteva dodatnu preradu, prinosi joj nisu visoki, a tip glutena koji sadrži otežava korišćenje u pekarskoj industriji.

Međutim, sve veća svest o zdravlju, sklonost organskoj hrani, činjenica da einkorn pšenica uspeva i na zemljištu slabijeg kvaliteta, ne tražeći đubrenje, kao i da je veoma tražena u zapadnim zemljama, a uz to je i odličnog ukusa, učinili su da se površine pod tim usevom u Bugarskoj ove godine utrostruče u odnosu na 2011. - na oko 400 hektara.

Ova stara vrsta pšenice se sve više gaji i u Francuskoj, Italiji i Austriji. 

Studije pokazuju da je znatno bogatija proteinima nego obična pšenica, ima više gvožđa i cinka, a sadržaj oksidanata, koji se bore protiv starenja i hroničnih bolesti, je osam puta veći nego kod uobičajenih vrsta pšenice. Osim toga, stomak mnogo bolje podnosi gluten iz einkorn nego iz obične pšenice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik