Hrvatski investitori preuzimaju još jednu slovensku prehrambenu tvrtku

Bez autora
Oct 13 2024

Slovenski prehrambeni sektor sve je više u rukama stranih investitora.

“Do mene je stigla vijest da Farme Ihan imaju novog vlasnika koji je stranac. Preuzima li tvrtku doista strani investitor ili njen vlasnik, Slovenski državni holding (SDH), doista namjerava prodati Farme Ihan strancima?", pita Vladu u zastupničkom pitanju zastupnik koalicijskog SD-a Predrag Bakovič, piše Delo.

Slične su spekulacije stigle i do Romana Žvegliča, predsjednika Poljoprivredno-šumarske komore. Kako doznaje, postoji interes za ulazak u vlasništvo Farme Ihan. Zašto on to smatra problemom? Zato što bi na taj način i 1800 hektara zemljišta koje Ihan farme imaju u zakupu prešlo u strano vlasništvo”, odgovara.

Prema tvrdnjama sugovornika, za Farme Ihan navodno se zanima Panvita, koja je i sama nedavno dospjela u ruke hrvatskog Bosqar Investa. Panvita je najveće poljoprivredno i poljoprivredno-prehrambeno poduzeće u sjeveroistočnoj Sloveniji, a od države ima u najmu više od 3000 hektara zemlje. Kad bi joj se prodale Farme Ihan, Hrvati bi uzeli u zakup gotovo 5000 hektara slovenske državne zemlje.

Toni Balažič, izvršni direktor Panvita grupe, tvrdi da zasad nisu iskazali interes za njihov ulazak.

“Naravno, pratimo što se događa na tržištu. No, moram jasno reći da je konsolidacija u Sloveniji i regiji neizbježna i nužna... Prihvatimo činjenicu da će se konsolidacija dogoditi, kao što se to već događalo u mljekarstvu, trgovini i industriji pića”, predviđa.

Vlada Roberta Goloba očito bi trebala razmisliti što će biti u budućnosti s ugovorima o zakupu koje Fond poljoprivrednog zemljišta ima s poljoprivrednim tvrtkama, ako im se promijeni vlasništvo. Novi vlasnik sada automatski nasljeđuje ugovor o najmu. Tako se prije Panvite dogodilo u Perutnini Ptuj, kada su Ukrajinci zakupili više od 3670 hektara državnog zemljišta.

Prema procjenama, farmama Ihan potrebno je najmanje osam milijuna eura za ulaganja u dotrajale objekte i opremu; s Panvitom surađuju već duže vrijeme, au prošlosti su te dvije tvrtke bile i u unakrsnom vlasništvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik