Akcije na svetskim berzama jeftine, ali prognoza je loša

Bez autora
Aug 16 2011

Nakon izuzetno hirovite sedmice na svetskim berzama akcija, te hartije od vrednosti su značajno jeftinije nego što su bile ranije, ali analitičari nisu sigurni da će to uveriti investitore da ponovo ulože sredstva koja su povukli sa tog tržišta. Svetski berzanski indeks MSCI je trenutno na najnižem nivou u poslednjih 11 meseci, a u poslednje dve nedelje je izgubio na vrednosti čak 15 odsto.Prognoza zarade na tom indeksu za narednih 12 meseci iznosi nešto iznad deset odsto, što je najveći procenat od januara 2009. i petostruko veći prinos nego na desetogodišnje obveznice američkog Ministarstva finansija. Analitičari navode da čak ni tako velike mogućnosti zarade ne mogu mnogo da uteše ulagače usred krize koja trenutno vlada...

Akcije na svetskim berzama jeftine, ali prognoza je lošaNakon izuzetno hirovite sedmice na svetskim berzama akcija, te hartije od vrednosti su značajno jeftinije nego što su bile ranije, ali analitičari nisu sigurni da će to uveriti investitore da ponovo ulože sredstva koja su povukli sa tog tržišta.

Svetski berzanski indeks MSCI je trenutno na najnižem nivou u poslednjih 11 meseci, a u poslednje dve nedelje je izgubio na vrednosti čak 15 odsto, preneo je Rojters.

Prognoza zarade na tom indeksu za narednih 12 meseci iznosi nešto iznad deset odsto, što je najveći procenat od januara 2009. i petostruko veći prinos nego na desetogodišnje obveznice američkog Ministarstva finansija.

Analitičari navode da čak ni tako velike mogućnosti zarade ne mogu mnogo da uteše ulagače usred krize koja trenutno vlada. Investitori imaju na umu moguće usporenje američkog privrednog rasta i krizu bankarskog sistema evrozone, pa se pripremaju za nastavak masovne prodaje akcija.

- Hirovitost na tržištu je trenutno ekstremna. To veoma otežava donošenje odluka, a ponekad je čak najbolje ne preduzimati ništa - izjavio je direktor britanske firme "Portfolio menidžment end Rotšild velt menidžment", Rupert Hauard.Investitori su u sedmici zaključno sa 10. avgustom iz američkih fondova povukli neto 14,4 milijarde dolara, što je najveći iznos od maja 2010, pokazali su podaci Rojtersa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik