Bugari zatvaraju 200.000 preduzeća

Bez autora
May 25 2010

U Bugarskoj će do kraja godine biti zatvoreno više od 200.000 preduzeća, jer neće moći da se preregistruju kako je to predviđeno zakonom. Zatvaranje će se obaviti službenim putem.To će biti veliki problem za državu jer će morati, prema grubim proračunima, za to iz budžeta da izdvoji oko 60 miliona leva (30 miliona evra). Trenutno u Bugarskoj oko 700 hiljada preduzeća još nije preregistrovano. Ukoliko se to ne dogodi do kraja godine država će morati da imenuje stečajne upravnike.

Bugari zatvaraju 200.000 preduzećaU Bugarskoj će do kraja godine biti zatvoreno više od 200.000 preduzeća, jer neće moći da se preregistruju kako je to predviđeno zakonom.

Poslanik vladajuće partije Gradjani za evropski razvitak Bugarske (GERB) Emil Radev, rekao je da će se zatvaranje će obaviti službenim putem.

„To će biti veliki problem za državu jer će morati, prema grubim proračunima, za to iz budžeta da izdvoji oko 60 miliona leva (30 miliona evra)“, kaže Radev.

Trenutno u Bugarskoj oko 700 hiljada preduzeća još nije preregistrovano. Ukoliko se to ne dogodi do kraja godine država će morati da imenuje stečajne upravnike", naglasio je Radev u izjavi za sofijski dnevnik "Trud".

On je najavio i promene u Zakonu o trgovinskom registru, koji će biti razmatran na okruglom stolu, koji će bugarsko Sobranje organizovati 8. juna.

Bugari preskaču jedan obrok dnevno

Bugari su među onima koji su najviše pogodjeni krizom - 41 posto smanjuje upotrebu komunalnih usluga, 29 posto konzumiranje hrane, a osam procenata propušta jedan obrok dnevno, pokazalo je istraživanje „Otvorenog društva" i Svetske banke.

Istraživanje pokazuje da su u Bugarskoj krizom najviše pogodjeni Romi i siromašni, ali ne i srednja klasa i penzioneri.

Prema istraživanju, pet procenata zaposlenih ostalo je bez posla, a 30 posto rade sa smanjenim platama ili sa manjim brojem radnih dana.

Potpredsednik konfederacije nezavisnih sindikata Bugarske Plamen Dimitrov procenjuje da će njegovoju zemlji trebati dve, a mozda i tri godine da prevazidje sadašnju ekonomsku i finansijsku krizu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik