EBA zabrinuta za neke evropske banke

Bez autora
Aug 30 2011

Evropski bankarski autoritet (EBA) je zabrinut da neke evropske banke nemaju dovoljno kapitala, na šta je upozorio i Međunarodni monetarni fond (MMF). Predsednik EBA, Andrea Enria, uputio je pismo Savetu za ekonomska i finansijska pitanja Evropske unije (EKOFIN) u Briselu i zatražio da Evropski fond za finansijsku stabilnost, namenjen pomoći prezaduženim zemljama evrozone, uloži direktno u banke koje su u problemima i time ubrza njihovu dokapitalizaciju.Predsednica MMF-a, Kristin Lagard, pozvala je 26. avgusta na "hitnu" dokapitalizaciju evropskih banaka da se one učine "dovoljno solventnim da se izbore sa rizicima poput javnog duga i slabog privrednog rasta".

EBA zabrinuta za neke evropske bankeEvropski bankarski autoritet (EBA) je zabrinut da neke evropske banke nemaju dovoljno kapitala, na šta je upozorio i Međunarodni monetarni fond (MMF), objavio je danas "Fajnenšl tajms Dojčland".

Predsednik EBA, Andrea Enria, uputio je pismo Savetu za ekonomska i finansijska pitanja Evropske unije (EKOFIN) u Briselu i zatražio da Evropski fond za finansijsku stabilnost, namenjen pomoći prezaduženim zemljama evrozone, uloži direktno u banke koje su u problemima i time ubrza njihovu dokapitalizaciju, prenela je agencija AFP.

Predsednica MMF-a, Kristin Lagard, pozvala je 26. avgusta na "hitnu" dokapitalizaciju evropskih banaka da se one učine "dovoljno solventnim da se izbore sa rizicima poput javnog duga i slabog privrednog rasta".

Njeni komentari nisu naišli na odobravanje evropskih lidera koji su branili situaciju u bankarskim institucijama kao zdravu.

"Banke su bolje kapitalizovane nego pre godinu dana", što su donekle "potvrdili" testovi otpornosti na finansijske krizne situacije i dužničku krizu, koje je EBA sprovela u julu, rekao je juče portparol evropskog komesara za privredne i monetarne poslove, Olija Rena.

Šef francuskog regulatora tržišta kapitala AMF, Žan-Pjer Žuje, juče je i pored toga istakao da "određeni broj evropskih banaka" treba da bude dokapitalizovan, iako je dodao da nisu u pitanju velike banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik