Ford ulaže u Brazil 281,4 mil. USD

Bez autora
Apr 11 2010

Američki Ford je najavio da će u Brazilu izraivati manje sportsko-terensko vozilo "eko sport" u šta će uložiti oko 500 miliona reala (281,4 miliona dolara).Ford će time povećati investicije u najvećoj privredi Latinske Amerike do 2015. godine na 4,5 milijardi reala, sa sadašnje četiri milijarde. Novo ulaganje je najveća Fordova investicija namenjena Brazilu, gde je veliki američki proizvođač automobila prisutan već 90 godina.

Ford ulaže u Brazil 281,4 mil. USDAmerički Ford je najavio da će u Brazilu izraivati manje sportsko-terensko vozilo "eko sport" u šta će uložiti oko 500 miliona reala (281,4 miliona dolara).

Ford će time povećati investicije u najvećoj privredi Latinske Amerike do 2015. godine na 4,5 milijardi reala, sa sadašnje četiri milijarde. Novo ulaganje je najveća Fordova investicija namenjena Brazilu, gde je veliki američki proizvođač automobila prisutan već 90 godina.

Model "eko sport", manja verzija sportsko-terenskog automobila razvijena u Fordovoj fabrici Kamakari, prodavaće se u Brazilu i u inostranstvu. Vozilo je veliki hit u Brazilu i dobrom prodajom doprinosi oporavku Forda, a "eko sport" je takođe popularan i u Meksiku, Veneculi i Argentini.

Ford je naveo da će platformu za novi "eko sport" koristiti najmanje pet drugih linija vozila, što podrazumeva godišnju proizvodnju 1,6 miliona tih vozila u svetu do 2014. godine.

Brazil je poslednjih godina bio dobro tržište za svetske proizvođače automobila koji su pretrpeli velike gubitke u glavnim centrima kao što su SAD i Evropa. Prodaja automobila u Brazilu skočila je 30 odsto u martu u odnosu na isti mesec prošle godine, što je najveći nivo prodaje pre nego što su krajem tog meseca prestale vladine subvencije podsticanja potražnje za automobilima.

Ta zemlja je takođe veliko tržište i za italijanski Fijat, nemački Folksvagen i američki "Dženeral motors" (GM). Folksvagen je u novembru objavio plan ulaganja 6,2 milijarde reala u Brazil do 2014. godine, u razvoj novih vozila i u povećanje proizvodnih kapaciteta.

GM je predstavio plan ulaganja u Brazil od milijardu dolara do 2012. godine, a Fijat oko milijardu dolara u 2010, imajući u vidu sve veću potražnju za novim automobilima u toj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik