Grčka se zadužila još 1,6 mlrd. €

Bez autora
Jul 12 2011

Grčka se danas zadužila za 1,62 milijarde evra prodajom 26-nedeljnih zapisa državne blagajne. Aukcija je održana dan pošto je grčki premijer Jorgos Papandreu upozorio da usvojeni program štednje možda neće biti dovoljan da spase Grčku ako Evropa ne bude delovala mnogo odlučnije.Iako je danas kamata na dužničke hartije smanjena na 4,9 sa 4,96 odsto na aukciji pre mesec dana, Grčka još plaća mnogo veću stopu nego druge članice zone evra. Na tržištu dugoročnih hartija Grčka takođe plaća ogromnu cenu zaduživanja - kamata na desetogodišnje obveznice i dalje je iznad 17 odsto...

Grčka se zadužila još 1,6 mlrd. €Grčka se danas zadužila za 1,62 milijarde evra prodajom 26-nedeljnih zapisa državne blagajne.

Aukcija je održana dan pošto je grčki premijer Jorgos Papandreu upozorio da usvojeni program štednje možda neće biti dovoljan da spase Grčku ako Evropa ne bude delovala mnogo odlučnije.

Iako je danas kamata na dužničke hartije smanjena na 4,9 sa 4,96 odsto na aukciji pre mesec dana, Grčka još plaća mnogo veću stopu nego druge članice zone evra.

Na tržištu dugoročnih hartija Grčka takođe plaća ogromnu cenu zaduživanja - kamata na desetogodišnje obveznice i dalje je iznad 17 odsto.

Trenutno se na tržištima više strahuje za sudbine Italije i Španije ali je budućnost Grčke, smatraju analitičari, pravi razlog za brigu. 

Cene akcija na Atinskoj berzi od jutros su u padu i reperni indeks je oslabio dva i po procenta, na 1.188,45 poena. 
Grčka, koja je ranije ovog meseca jedva izbegla proglašenje moratorijuma na plaćanje duga, pregovara o drugom paketu finansijske pomoći. 

Ministri finansija zone evra još nisu dogovorili detalje paketa a premijer Papandreu se u otvorenom pismu predsedavajućem grupe ministara finansija zone evra založio za "bržu i širu akciju kako bi se izbegla zaraza". 

U pismu Žan-Klodu Junkeru, Papandreu je istakao da bez obzira šta Grčka preduzima postoji rizik od katastrofe na tržištu "ako Evropa sada ne donese pravu, zajedničku, čvrstu odluku".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik