Mađarska posumnjala u realizaciju gasovoda "Nabuko"

Bez autora
Oct 25 2011

Ministar za nacionalni razvoj i privredu Mađarske Tomaš Felegi posumnjao je u realizaciju projekta gasovoda "Nabuko", uz napomenu da bi njegova cena mogla da bude i četiri puta veća od prvobitno najavljene. Potpuno je nejasno koliko će na kraju koštati "Nabuko". Optimistična je procena 24 do 26 milijardi evra.Pritom je mađarski ministar svoje sumnje potkrepio činjenicom da ne postoje čvrste obaveze ni potencijalnih kupaca ni dobavljača zemnog gasa.

Mađarska posumnjala u realizaciju gasovoda "Nabuko"Ministar za nacionalni razvoj i privredu Mađarske Tomaš Felegi posumnjao je u realizaciju projekta gasovoda "Nabuko", uz napomenu da bi njegova cena mogla da bude i četiri puta veća od prvobitno najavljene.

- Potpuno je nejasno koliko će na kraju koštati "Nabuko" - rekao je Felegi u Londonu, navodeći da je optimistična procena 24 do 26 milijardi evra, prenela je agencija Rojters.

Pritom je mađarski ministar svoje sumnje potkrepio činjenicom da ne postoje čvrste obaveze ni potencijalnih kupaca ni dobavljača zemnog gasa.

Predstavnik konzorcijuma "Nabuko", na čijem čelu je austrijska kompanija OMV, je procenu mađarskog ministarstva za nacionalni razvoj okarakterisao kao "proizvoljnu", ali je ipak precizirao da se početna vrednost projekta (7,9 milijardi evra) koriguje.

Mađarska komanija MOL jedan je od ključnih učesnika "Nabuko" zajedno sa austrijskom kompanijom OMV, bugarskom Bulgargas, rumunskom Transgas, turskom Botas i nemačkom kompanijom RWE. Svakoj od ovih kompanija pripada 16,67 odsto udela u projektu.

"Nabuko" je magistralni gasovod namenjen za prenos gasa iz centralne Azije u Evropu (prvenstveno Austriju i Nemačku) zaobilazeći Rusiju. Među osnovnim dobavljačima gasa za ovaj cevovod prvobitno su razmatrani Azerbejdžan, Irak i Turkmenija.

Investitori projekta "Nabuko" su poslednjih godinu dana imali mnogo razloga za brigu. Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je sredinom oktobra rekao da bi cena "Nabuko" mogla da se poveća za 21 do 44 procenta na 10 do 14 milijardi evra.

Austrijski OMV je tada objavio da bi isporuke iz centralne Azije mogle da krenu tek 2018. godine, premda su prvobitno planirane za 2015, da bi se kasnije rokovi pomerili za 2017. godinu.

Ovakva neizvesna perspektiva projekta povećava šanse za realizaciju konkurentnog ruskog gasovoda "Južni tok" projektovanih kapaciteta 63 milijarde kubnih metara godišnje. Orjentaciona cena ruskog gasovoda, prema poslednjim podacima, je 15,5 milijardi evra.

Šanse za realizaciju gasovoda ruskog "Gasproma" su porasle sredinom septembra kada su se projektu priključile kompanije EDF i BASF.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik