MMF: EU da hitno preduzme akciju

Bez autora
Jul 19 2011

Međunarodni monetarni fond pozvao je danas Evropsku uniju da hitno preduzme akciju za suzbijanje krize u zoni evra i spreči da se nedaće najslabijih ekonomija prenesu na ceo region i nanesu štetu svetskoj ekonomiji. MMF je u najnovijem izveštaju o ekonomskoj situaciji u 17 članica evrozone upozorio da su rezultati bilo kakvih mera nepredvidljivi i ukazao da je evrozoni neophodno da uključi više novca privatnih investitora u podršku najugroženijim članicama i njihovim bankama koje su još slabe.Fond je pozvao lidere EU da povećaju obim Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), kako bi se moglo efikasnije intervenisati radi stabilizacije tog regiona.

MMF: EU da hitno preduzme akcijuMeđunarodni monetarni fond pozvao je danas Evropsku uniju da hitno preduzme akciju za suzbijanje krize u zoni evra i spreči da se nedaće najslabijih ekonomija prenesu na ceo region i nanesu štetu svetskoj ekonomiji.

MMF je u najnovijem izveštaju o ekonomskoj situaciji u 17 članica evrozone upozorio da su rezultati bilo kakvih mera nepredvidljivi i ukazao da je evrozoni neophodno da uključi više novca privatnih investitora u podršku najugroženijim članicama i njihovim bankama koje su još slabe, prenela je francuska agencija AFP.

Fond je pozvao lidere EU da povećaju obim Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), kako bi se moglo efikasnije intervenisati radi stabilizacije tog regiona.

U izveštaju je upozoreno da su čak i jake evropske ekonomije, kao što su Nemačka i Francuska, u opasnosti od prenošenja krize iz posrnulih zemalja - Grčke, Irske, Portugalije, Italije i Španije.

"Kašnjenje u otklanjanju krize bi moglo da skupo košta evrozonu i globalnu ekonomiju", upozorio je MMF.

Ekonomisti Fonda su ocenili da je oporavak evrozone "uglavnom jak", ali "neravnomeran". Oni prognoziraju rast bruto domaćeg proizvoda u tom monetarnom bloku od dva odsto u 2011. i od 1,7 odsto u 2012.

Inflacija bi trebalo da poraste 2,6 odsto u ovoj godini i 1,8 procenata u 2012.

MMF je objavio izveštaj dva dana pre samita lidera EU u Briselu, posvećenog dogovaranju drugog paketa za spasavanje finansijski ugrožene Grčke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik