Novi trgovinski sporazumi SAD za milijarde dolara izvoza

Bez autora
Oct 23 2011

Predsednik SAD Barak Obama potpisao je prošle noći tri sporazuma o slobodnoj trgovini sa Južnom Korejom, Kolumbijom i Panamom koji bi mogli doneti milijarde dolara američkim izvoznicima i otvoriti desetine hiljada radnih mesta. Time je na 20 povećan broj zemalja koje imaju slobodne trgovinske odnose sa SAD.Po novim sporazumima američki privrednicie i poljoprivrednici će biti rasterećeni visoke carine pri izvozu u tri zemlje, a one će pod istim uslovima moci da šalju robu u SAD.

Novi trgovinski sporazumi SAD za milijarde dolara izvozaPredsednik SAD Barak Obama potpisao je prošle noći tri sporazuma o slobodnoj trgovini sa Južnom Korejom, Kolumbijom i Panamom koji bi mogli doneti milijarde dolara američkim izvoznicima i otvoriti desetine hiljada radnih mesta.

Time je na 20 povećan broj zemalja koje imaju slobodne trgovinske odnose sa SAD.

Po novim sporazumima američki privrednicie i poljoprivrednici će biti rasterećeni visoke carine pri izvozu u tri zemlje, a one će pod istim uslovima moci da šalju robu u SAD.

Procenjuje se da sporazum sa Južnom Korejom, sedmim po veličini trgovinskim partnerom SAD, donosi 70.000 radnih mesta i povećava izvoz SAD za 10 milijardi dolara, čime se trgovinski bilans ujednačava.

Po novom sporazumu izvoz može rasti za po milijardu dolara godišnje u Kolumbiju koja je jedan od najjačih američkih saveznika u Latinskoj Americi.

Spoljnotrgvinska služba SAD se sada preusmerava na Transpacifičko partnerstvo, ekonomski savez koji će povezati SAD sa Bruneijem, Malezijom, Novim Zelandom, Vijetnamom i četiri zemlje koje su već slobodnotrgovinski partneri: Australijom, Čileom, Peruom i Singapurom.

Ta saradnja će prevazići ukidanje carina i obuhvatiti finansijske usluge, prava intelektualne svojine, javne nabavke, investicije i zaštitu okoline.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik