Oštar pad na evropskim berzama

Bez autora
Sep 05 2011

Evropske akcije izgubile su danas na vrednosti ukupno tri odsto, dok je evro oslabio u odnosu na dolar, kao reakcija na zabrinutost koja vlada na tržištu zbog dužničkih problema perifernih članica evrozone i političke neizvesnosti u Nemačkoj. Panevropski indeks "FTSEurofirst 300" je pao za 4,3 odsto na 908 poena, dok je istovremeno bankarski indeks "STOXX Jurop 600" oslabio za čak 6,3 odsto.Zabrinutost oko velikih javnih dugova Grčke i Italije, kao i jučerašnji poraz vladajuće nemačke stranke na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel na pokrajinskim izborima u toj zemlji su bacili novu sumnju na sposobnost evrozone da se izbori sa dužničkom krizom, pa je nastavljen pad indeksa od petka.

Oštar pad na evropskim berzamaEvropske akcije izgubile su danas na vrednosti ukupno tri odsto, dok je evro oslabio u odnosu na dolar, kao reakcija na zabrinutost koja vlada na tržištu zbog dužničkih problema perifernih članica evrozone i političke neizvesnosti u Nemačkoj.

Panevropski indeks "FTSEurofirst 300" je pao za 4,3 odsto na 908 poena, dok je istovremeno bankarski indeks "STOXX Jurop 600" oslabio za čak 6,3 odsto, preneo je Rojters.

Zabrinutost oko velikih javnih dugova Grčke i Italije, kao i jučerašnji poraz vladajuće nemačke stranke na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel na pokrajinskim izborima u toj zemlji su bacili novu sumnju na sposobnost evrozone da se izbori sa dužničkom krizom, pa je nastavljen pad indeksa od petka.

Američki Volstrit je danas bio zatvoren zbog državnog praznika, ali analitičari ističu da je mala verovatnoća da bi tamošnji investitori bili išta bolje raspoloženih od onih evropskih, s obzirom na loše podatke od petka koji su pokazali da broj zaposlenih u SAD u avgustu nije uopšte povećan. To je izazvalo strepnje da je najveća svetska privreda ponovo počela da klizi u recesiju.

Zajednička evropska valuta je danas značajno oslabila na tronedeljni minimum prema američkoj valuti na 1,4111 dolar, dok je u odnosu na švajcarski franak, koji se u rizično vreme smatra relativno sigurnom investicijom, izgubila na vrednosti za jedan odsto.

Barozo: Evro je još jak

Evropa neće ponovo ući u recesiju, evro je još jak i otporan, izjavio je predsednik Europske komisije (EK) Žoze Manuel Barozo tokom posete Australiji.

On je rekao da najnovije prognoze EK pokazuju da će evropska akonomija u narednim mesecima doživeti umeren rast.

"Zemlje EU preduzimaju sve potrebno, od borbe protiv skrivenih budžetskih problema do jačanja upravljanja euvrozonom, od uvođenja rigoroznije finansijske regulacije do poboljšanja opšte pripremljenosti", rekao je Barozo.

Prošlonedeljni podaci izazvali su zabrinutost i strah od nove recesije jer su pokazali pad proizvodnje država evrozone prvi put u poslednje dve godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik