Otkazi zbog "malog" profita

Bez autora
Oct 25 2011

Švajcarska farmaceutska kompanija "Novartis" najavila je da će optustiti 2.000 radnika u Švajcarskoj i SAD-u i zatvoriti dva postrojenja (fabrike) u Švajcarskoj i Italiji. Istovremeno "Novartis" će u zemljama sa niskim troškovima poslovanja, poput Indije i Kine, otvoriti 700 radnih mesta tako da će, uz otpuštanja u Švajcarskoj i SAD, zapravo biti zatvoreno 1.300 radnih mesta.Planirano je i izmeštanje nekih radnih mesta u sektoru istraživanja i razvoja u neku drugu zemlju, što bi trebalo da donese uštedu veću od 200 miliona dolara godišnje.

Otkazi zbog "malog" profita"Novartis" ukida otpustiće dve hiljade ljudi i zatvoriti dva postrojenja, jer je očekivani tromesečni profit "samo" 2,46 milijardi dolara, umesto očekivanih 2,81.

Švajcarska farmaceutska kompanija "Novartis" najavila je da će optustiti 2.000 radnika u Švajcarskoj i SAD-u i zatvoriti dva postrojenja (fabrike) u Švajcarskoj i Italiji.

Istovremeno "Novartis" će u zemljama sa niskim troškovima poslovanja, poput Indije i Kine, otvoriti 700 radnih mesta tako da će, uz otpuštanja u Švajcarskoj i SAD, zapravo biti zatvoreno 1.300 radnih mesta.

Planirano je i izmeštanje nekih radnih mesta u sektoru istraživanja i razvoja u neku drugu zemlju, što bi trebalo da donese uštedu veću od 200 miliona dolara godišnje.

Švajcarska kompanija je u trećem tromesečju ove godine zabeležila neto profit od 2,46 milijardi dolara, dok je godinu dana ranije on iznosio 2,28 milijardi dolara. Očekivano je da profit bude 2,81 milijardu dolara.

U "Novartisu" kažu da su cene lekova u Evropi ove godine već pale za oko pet odsto i da se ne vidi kraj padu, tako da kompanija neće moći da podnese smanjenja cena bez nekih koraka za smanjenje troškova.

Uprkos padu cena lekova, vrednost Novartisove prodaje je u periodu jul/septembar porasla 18 odsto, na 14,8 milijardi dolara, pri čemu su novi proizvodi obezbedili četvrtinu, odnosno 3,6 milijardi.

Kako navode u švajcarskoj farmaceutskoj kompaniji, snažnom rastu prodaje doprinela je i Novartisova kupovina kompanije Alkon, kao i slabost dolara prema ostalim vodećim valutama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik