Pad proizvodnje kola japanskih kompanija u julu

Bez autora
Aug 30 2011

Japanske autokompanije danas su objavile pad globalne proizvodnje u julu, što je direktna posledica katastrofalnog zemljotresa 11. marta, jakog jena i neizvesnih privrednih kretanja u svetu. Najveći proizvođači kao što su "Tojota", "Honda" i "Micubiši" zabeležili su oštar pad, dok je "Nisan" jedini obezbedio solidnu stopu rasta.Svetska proizvodnja "Tojote" smanjena je 6,1 odsto u odnosu na juli minule godine na oko 595.000 vozila. Prodaja u Japanu smanjena je više od 35 procenata, dok je izvoz smanjen pet odsto.

Pad proizvodnje kola japanskih kompanija u juluJapanske autokompanije danas su objavile pad globalne proizvodnje u julu, što je direktna posledica katastrofalnog zemljotresa 11. marta, jakog jena i neizvesnih privrednih kretanja u svetu, prenele su agencije.

Najveći proizvođači kao što su "Tojota", "Honda" i "Micubiši" zabeležili su oštar pad, dok je "Nisan" jedini obezbedio solidnu stopu rasta.

Svetska proizvodnja "Tojote" smanjena je 6,1 odsto u odnosu na juli minule godine na oko 595.000 vozila.

Prodaja u Japanu smanjena je više od 35 procenata, dok je izvoz smanjen pet odsto. "Honda" i "Mazda" zabeležile su pad globalne proizvodnje u dvocifrenim procentima. Jedini dobitnik bio je "Nisan" koji je zabeležio skok proizvodnje u julu od 18 odsto i rast svetske prodaje od osam procenata.

Pad "Tojotine" montaže kola delimično je nadoknađen rastom proizvodnje njegih filijala "Dajhacu" i "Hinbo motori." Japanska proizvodnja "Tojote" smanjena je 10,5 odsto, pre svega putničkih automobila, premda je povećana izrada kamiona i autobusa.

Proizvodnja u inostranstvu povećana je 1,2 dosto u julu, što je prvi rast u poslednjih pet meseci, uprkos usporenom padu "Tojotinog" brenda zbog smanjene proizvodnje u Evropi, Latinskoj i Severnoj Americi.

"Tojotina" prodaja u Japanu, kao i izvoz, smanjeni su 28,3, odnosno šest procenata, uglavnom zbog loših rezultata isporuka putničkih automobila, ali je prodaja vozila "leksus" u Japanu skočila 74,3 odsto.

U julu je "Honda" smanjila proizvodnju 34,4 odsto, na oko 207.000 jedinica, pri cemu je montaža kola u Japanu pala 18,5, a u svetu 40,4 odsto. Prodaja robne marke "Honda" u Japanu smanjena je 31,5 odsto, a izvoz 19,3 procneta, pre svega zbog oštrog pada isporuka u SAD, što nije mogla da nadoknadni ni veća prodaja u Evropi i Aziji.

Globalna proizvodnja "Micubišija" smanjena je prošlog meseca 4,9 odsto, na oko 98.000 jedinica, u odnosu na juli minule godine. Kompanija je takođe zabeliža lošije rezultate u Evropi i Južnoj Americi. Prodaja "Micubišija" smanjena je u Japanu 29,5 odsto, dok je ukupan izvoz veći 4,2 procenata, zahvaljujući snažnoj potražnji u Severnoj Americi.

"Nisanova" globalna proizvodnja povećana je 17,6 odsto, na nešto preko 388.000 komada, a u Japanu 15,3 procenata zbog veće potražnje za modelima "dzuke", i "murano".U SAD je u julu "Nisan provećao proizvodnju 24 odsto, posle narasle potražnje za modelom "altima."

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik