Pozitivni signali sa berzi

Bez autora
Aug 27 2011

Svetski brokeri hvataju se za glavu tek neznatno manje nego početkom meseca kada su berze doživele sunovrat. Ovonedeljni rast akcija dovodi se u vezu i sa optimizmom ulagača da bi Amerika mogla da objavi nove, stimulativne mere pomoći za zapošljavanje. Rast akcija ne treba posmatrati kao veliki signal oporavka, jer je kriza duboka.Dok su u prvoj fazi krize imali situaciju da je bankarski sektor poklopio sistem, i države koje su iz budžeta sanirale bankarski sektor, sada imamo situaciju da su države zbog tog budžetskog trošenja, same dospele u krizu.

Pozitivni signali sa berziNakon panike i potapanja svetskih berzi početkom meseca, od ove nedelje berze ulaze u plus. Akcije su počele da rastu, ali je istovremeno pala cena zlata. Analitičari, međutim, upozoravaju da kriza javnog duga uzima maha i da pozitivni signali sa berzi nisu dovoljni.

Svetski brokeri hvataju se za glavu tek neznatno manje nego početkom meseca kada su berze doživele sunovrat. Ovonedeljni rast akcija dovodi se u vezu i sa optimizmom ulagača da bi Amerika mogla da objavi nove, stimulativne mere pomoći za zapošljavanje.

Analitičari kažu da rast akcija ne treba posmatrati kao veliki signal oporavka, jer je kriza duboka.

"Dok smo u prvoj fazi krize imali situaciju da je bankarski sektor poklopio sistem, i države koje su iz budžeta sanirale bankarski sektor, sada imao situaciju da su države zbog tog budžetskog trošenja, same dospele u krizu", kaže Nebojša Katić, finansijski analitičar.

Stručnjaci ukazuju da je sada, posebno zbog ozbiljnosti krize u evrozoni, više nego ranije potrebna politička saglasnost u merama oporavka.

"Neslaganje političara samo otežava postojeću finansijsku krizu. Mi brokeri voleli bismo, posebno u ovako kriznim vremenima, kada bi se političari više podržavali i kada ne bi mislili samo na svoje potrebe", kaže Fidel Helmer, nemački broker.

Pala cena zlata

Dok cene akcija rastu, pala je cena zlata koje su poslednjih nedelja investitori kupovali plašeći se nove krize i tražeći sigurno mesto za ulaganje.

"Tek treba videti da li će ovaj pad biti trend, ili tek - mala korekcija što se, da budemo iskreni, sada čini izglednijim", kaže Džošua Rejmond, glavni strateg Siti indeksa.

A koliko je izgledan kraj krize mogla bi da pokaže i kriva njenog toka - za koji analitičari kažu da ima oblik duplog ve (w): gde je prvi pad bio pre tri godine, a avgustovski bi mogao da bude drugi.

"Ono što je sigurno je da kriza nije iza nas", kaže Nebojša Katić.

I kriva beogradske berze pokazuje da kriza nije iza nas, jer padaju i cene akcija naših kompanija. Sve to znači, kažu analitičari, da nova kriza neće mimoići Srbiju i da je samo pitanje koliko će udar biti jak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik