Rusija očekuje deset milijardi dolara od privatizacije

Bez autora
Sep 12 2011

Vlasti Rusije su danas obelodanile kako planiraju da od privatizacije državnog udela u pet velikih kompanija tokom 2012. ostvare više od deset milijardi dolara, najviše od prodaje 15 odsto akcija državne naftne kompanije "Rosnjeft".Rusko ministarstvo za ekonomski razvoj za narednu godinu predviđa prodaju 15 odsto "Rosnjefta", deset procenata VTB banke, 25 odsto plovidbene kompanije "Sovkomflot", 4,11 odsto Federalne elektromreže i paket energetske kompanije "Rusgidro".

Rusija očekuje deset milijardi dolara od privatizacijeVlasti Rusije su danas obelodanile kako planiraju da od privatizacije državnog udela u pet velikih kompanija tokom 2012. ostvare više od deset milijardi dolara, najviše od prodaje 15 odsto akcija državne naftne kompanije "Rosnjeft".

Rusko ministarstvo za ekonomski razvoj za narednu godinu predviđa prodaju 15 odsto "Rosnjefta", deset procenata VTB banke, 25 odsto plovidbene kompanije "Sovkomflot", 4,11 odsto Federalne elektromreže i paket energetske kompanije "Rusgidro", izjavio je direktor sektora za imovinske odnose ministarstva Aleksej Uvarov.

U Moskvi od privatizacije u 2012. očekuju prihode u visini 300 milijardi rubalja (10,14 milijardi dolara), naredne godine 380 milijardi (12,85 milijardi), a 2014, 475 milijardi rubalja (16 milijardi), precizirao je ruski zvaničnik, prenela je novinska agencija Interfaks.

Ruska vlada planira da privatizuje od deset do 15 odsto akcija "Rosnjefta", a u potonjem slučaju očekuje više od 200 miiljardi rubalja (6,76 milijardi dolara).

Rusko ministarstvo finansija je nedavno obećalo da će vlada u narednoj deceniji ulagati manje sredstava u razvoj kompanija, obzirom da će kontrolu nad njima preuzeti investitori.

U privatne ruke će kako je planirano preći i najveća ruska aviokompanija "Aeroflot", dok će se sa privatizacijom "Gasproma" sačekati, zbog ogromne infrastrukturne komponente.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je ranije početkom leta izjavio da su neophodni odlučniji koraci u privatizaciji i zatražio od vlade da do 1. avgusta proširi listu kompanija čiji su udeli predviđeni za prodaju.

Medvedev je pri tom rekao da udeo države u mnogim kompanijama mora da se smanji ne do 50 odsto, kako je predlagala vlada, već na blokirajući paket ili čak na nulu.

Slabljenje državnog učešća u ekonomiji odraziće se na priliv investicija u Rusiju, ukazivao je Medvedev u svojoj godišnjoj poslanici.

Ekspeti međunarodne rejting agencije "Fič", međutim, upozoravaju da bi slabljenje državne podrske i smanjenje državnog udela na ispod 50 odsto tokom privatizacije moglo negativno da se odrazi na rejting bezmalo 60 odsto ruskih kompanija.

"Fič" ipak navodi da smanjenje državnog udela u kompanijama na ispod 50 odsto ne mora obavezno da povuče promenu rejtinga, ukoliko državna podrška ostane na sadašnjem nivou.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik