Sberbanka preuzima Folksbanku

Bez autora
Sep 08 2011

Najveća ruska banka Sberbanka i deoničari Folksbank internešenal potpisali su konačni sporazum po kome Sberbanka preuzima 100 odsto kapitala Folks bank internešenal, saopštila je Folksbanka. Transakcija ne obuhvata ogranak te banke u Rumuniji. Dogovorena cena će biti knjigovodstvena vrednost banke, do 645 miliona evra, u zavisnosti od poslovnih rezultata u 2011.Strateška transakcija predstavlja prvu akviziciju Sberbanke van područja Zajednice Nezavisnih Država (ZND).

Sberbanka preuzima FolksbankuRuska Sberbanka preuzeće 100 odsto kapitala Folksbanke. Time će nam biti omogućen pristup rastućem tržištu centralne i istočne Evrope, rekao izvršni direktor Sberbanke Herman Gref.

Najveća ruska banka Sberbanka i deoničari Folksbank internešenal potpisali su konačni sporazum po kome Sberbanka preuzima 100 odsto kapitala Folks bank internešenal, saopštila je Folksbanka.

Transakcija ne obuhvata ogranak te banke u Rumuniji. Dogovorena cena će biti knjigovodstvena vrednost banke, do 645 miliona evra, u zavisnosti od poslovnih rezultata u 2011.

Strateška transakcija predstavlja prvu akviziciju Sberbanke van područja Zajednice Nezavisnih Država (ZND).

Podružnice Folks banke nalaze se među 10 vodećih finansijskih institucija u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj i Slovačkoj, kao i među 15 u Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji.

Banke, ne računajući Rumuniju, ima 291 ekspozituru i više od 600.000 klijenata. Banka je takođe prisutna u Ukrajini i poseduje licencu za bankarsko poslovanje u Austriji.

Ukupan aktivni kapital banke, bez rumunskog ogranka, dostigao je vrednost od 9,4 milijarde evra početkom 2011. godine.

"Preuzimanje Folks banke predstavlja značajan momenat u ostvarenju strategije Sberbanke do 2014. godine", rekao je izvršni direktor banke Herman Gref.

"Ovim će nam biti omogućen pristup rastućem tržištu centralne i istočne Evrope, služeći kao platforma za organski rast i buduće akvizicije u regionu. Uveren sam i da će 600.000 klijenata Folks banke i zaposleni imati koristi od podrške koju će Sberbanka pružiti poslovanju banke, te da će uživati u novim mogućnostima koje donosi naše vlasništvo", rekao je Gref.

Sberbanka je najveća banka u Rusiji, koja kontroliše oko 27 odsto ukupnog bankarskog kapitala Rusije, sa oko 240.000 zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik