"Severni tok" za bolje snabdevanje

Bez autora
Sep 26 2011

Prve isporuke gasa, kroz završeni "Severni tok" kreću od novembra, tako da Ukrajina nije više jedini pravac za snabdevanje Evrope ruskim gasom. "Severni tok", koji se proteže ispod Baltika i spaja Rusiju i Nemačku, već se puni tehničkim gasom. Vlasnici "Južnog toka" poručuju da je taj gasovod komercijalna prilika koja se ne propušta.Polovinu vlasništva tog gasovoda ima "Gasprom" a drugu polovinu dele italijanski ENI, francuski EDF i nemački BASF. Pojedinačne studije za podvodne i kopnene grane gasovoda su završene.

"Severni tok" za bolje snabdevanjeGasovod "Severni tok" je završen i do novembra kreću prve isporuke tog energenta. Plutajuća skladišta tečnog prirodnog gasa velika konkurencija planiranim gasovodima "Južni tok" i "Nabuko", smatraju stručnjaci.

Prve isporuke gasa, kroz završeni "Severni tok" kreću od novembra, tako da Ukrajina nije više jedini pravac za snabdevanje Evrope ruskim gasom.

"Severni tok", koji se proteže ispod Baltika i spaja Rusiju i Nemačku, već se puni tehničkim gasom.

Vlasnici "Južnog toka" poručuju da je taj gasovod komercijalna prilika koja se ne propušta. Polovinu vlasništva tog gasovoda ima "Gasprom" a drugu polovinu dele italijanski ENI, francuski EDF i nemački BASF. Pojedinačne studije za podvodne i kopnene grane gasovoda su, kažu, završene.

Iz "Gasproma" očekuju da će zajednička studija za "Južni tok" biti završena do kraja 2011. godine, što će omogućiti da se objave i tačna trasa gasovoda i izdaci. To znači nastavak investicija i početak građevinskih radova kako bi gas tom trasom počeo da teče 2015. godine, kada je i planirano", saopšteno je iz "Gasproma".

"Severni i Južni tok" obezbediće evropskim potrošačima dodatnih 120 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Kako bi umanjila zavisnosnost od ruskog gasa, EU ponovo poručuje da gas iz Kaspijskog regiona želi za gasovod "Nabuko". Nameće se pitanje da li su Evropi potrebna dva, tri nova gasovoda.

"Tempo kojim će se razvijati potrošnja i konkurencija opredeliće i 'Južni tok' i 'Nabuko'. Po mom shvatanju, oni ostaju konkurencija ne samo među sobom i u odnosu na druge gasovodne projekte, već i na terminale za prirodni gas", kaže ekonomista i analitičar Aleksandar Kovačević.

Plutajuća skladišta

Međutim, sve je više stručnjaka koji smatraju da su plutajuća skladišta tečnog prirodnog gasa velika konkurecija planiranim gasovodima "Južni tok" i "Nabuko".

U Mediteranu takve terminale već spremaju Grčka i Turska, a gas se doprema iz Katara, Egipta, Indonezije i Australije.

"Snabdevanje iz više izvora je veoma korisno. Mi sada imamo jedan neprijatan pravac snabdevanja, samo sa jedne strane sa severa kod Horgoša, pa bilo šta da se desi na tom gasovodu, južno od tog mesta potrošači ostaju bez gasa, što je tehnički apsolutno neopravdano", smatra predsednik Udruženja za gas Srbije, Vojislav Vuletić.

Zbog skupog gasa, Ukrajina je kao tranzitna zemlja više puta blokirala dotok ruskog gasa u Evropu. Poslednjih nedelja, Ukrajina ponovo pokušava da izmeni gasni sporazum sa Rusijom, što je dovelo do novih tenzija na relaciji Kijev – Moskva. Ukrajina predlaže i da "Južni tok" promeni pravac i ide preko njene teritorije, što Rusi odbijaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik