Simens prebacio sredstva iz francuske banke u ECB

Bez autora
Sep 20 2011

Dužnička kriza u Evropi potkopala je poverenje u vodeće finansijske instuticije što je nemački gigant na sektoru mašinogradnje koncern "Simens" potvrdio prebacivši više od 500.000 evra sa računa velike francuske banke u Evropsku centralnu banku (ECB). Uprava koncerna je na taj način iskazala opreznost u uslovima krize.Iz istih razloga "Simens" je prošle godine osnovao sopstvenu banku, što su eksperti ocenili kao neobičan korak, s obzirom na to da su do tada vlastite banke osnivale uglavnom kompanije proizvođači automobila.

Simens prebacio sredstva iz francuske banke u ECBDužnička kriza u Evropi potkopala je poverenje u vodeće finansijske instuticije što je nemački gigant na sektoru mašinogradnje koncern "Simens" potvrdio prebacivši više od 500.000 evra sa računa velike francuske banke u Evropsku centralnu banku (ECB).

Uprava koncerna je na taj način iskazala opreznost u uslovima krize. Iz istih razloga "Simens" je prošle godine osnovao sopstvenu banku, što su eksperti ocenili kao neobičan korak, s obzirom na to da su do tada vlastite banke osnivale uglavnom kompanije proizvođači automobila, preneo je Dojče vele.

Banka "Simensa" je namenjena isključivo za plasman sopstvene aktive i ne pruža usluge klijentima. Internet izdanje "Špig onlajn" ističe da je "Simens" jedan od malobrojnih koncerna koji je odlučio da sredstva čuva u ECB.

Povlačenje depozita iz francuske banke je najverovatnije podstaknuto strahovanjem vezanim za sigurnost te finansijske institucije, smatraju stručnjaci i ističu da bi dužnički problemi Grčke, kao i drugih zemalja evrozone, mogli negativno da se odraze na mnoge banke.

Moguće je da se "Simens" odlučio na takav korak i zbog činjenice da Evropska centralna banka isplaćuje vlasnicima depozita veće dividende od privatnih banaka.

Loše vesti za evropske finansijke institucije stigle su i iz Kine. Velika državna banka Kine je obustavila devizne transakcije sa više evropskih banaka. Izvori bliski finansijskim krugovima u Pekingu tvrde da se radi o francuskim bankama "Sosijete ženeral", "Kredi agrikol" i "BNP Pariba".

U teškom položaju se našla i švajcarska banka UBS, čija je reputacija ozbiljno ugrožena nakon što su, zbog pronevere jednog službenika, otkriveni gubici od dve milijarde dolara.

Nemački gigant "Simens" je svoje depozita u francuskoj banci "Sosijete ženeral" povukao u julu, što nije bilo povezano sa klimavim stanjem francuskog bankarskog sistema, izjavio je za agenciju Rojters izvor iz Pariza.

Ova informacija je stigla nakon što je londonski dnevnik "Fajnenšel tajms" objavio da je nemački koncern povukao sredstva sa računa neimenovane francuske banke pre oko dve nedelje.

"Simens" je povukao sredstva (sa računa "Sosijete ženerala") pre objavljenih rezultata stres testova u julu" rekli su izvori, dodajući da je taj korak bio u vezi sa rezultatima poslovanja kompanije, a ne sa problemima francuskih banaka.

Investirori oprezno reaguju na bilo kakve novosti o francuskom bankarskom sektoru, strahujući da banke neće izdržati dužnički teret u slučaju pogoršanja krize u evrozoni.

U isto vreme rezultati "Simensa" u trećem kvartalu finansijske godine su bili lošiji od očekivanja zbog slabljenja tražnje medicinske tehnike i jednokratnih isplata.

Prema rečima izvora iz Pariza, depoziti iz "Sosijete ženerala" su prebačeni u investicioni fond, ali tačna suma nije precizirana. Francuska banka je odbila da da komentar u vezi sa tim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik