Slab evro odgovara zejedničkim preduzećima u Kini

Bez autora
May 27 2010

Slab evro odgovara zajedničkim evropsko-kineskim preduzećima kao što su francuski "Pežo-Sitroen" (PSA) i nemački "Folksavgen" koji imaju svoje filijale u Kini, zbog toga što snižava troškove uvoznih delova za automobile iz Evrope.Najveću korist od slabog evra imaće zajedničko preduzeće "Dogfeng-PSA", partnerstvo između francuskog "Pežoa" i kineske kompanije "Dogfeng motori". Pad evra od 15 odsto podići će zaradu firme "Gongfeng-PSA" za oko pet procenta ili 250 miliona juana (36,6 miliona dolara).

Slab evro odgovara zejedničkim preduzećima u KiniSlab evro odgovara zajedničkim evropsko-kineskim preduzećima kao što su francuski "Pežo-Sitroen" (PSA) i nemački "Folksavgen" koji imaju svoje filijale u Kini, zbog toga što snižava troškove uvoznih delova za automobile iz Evrope, pokazala je najnovija analiza istraživačkog tima "Nomura holding" u Hongkongu.

Jenkun Hu, jedan od "Nomurinih" analitičara, kazao je da će najveću korist od slabog evra imati zajedničko preduzeće "Dogfeng-PSA", partnerstvo između francuskog "Pežoa" i kineske kompanije "Dogfeng motori".

U izveštaju objavljenom početkom ove nedelje navodi se da će pad evra od 15 odsto podići zaradu firme "Gongfeng-PSA" za oko pet procenta ili 250 miliona juana (36,6 miliona dolara).

- Zbog slabog evra uvozne komponente su jeftinije i to direktno povećava profit - istakao je Hu.

Zbog straha da će se grčka duznička kriza proširiti na članice evro zone, evro je pao 14 odsto u odnosu na dolar ove godine i 19. maja dostigao najniži nivo u poslednje četiri godine.

Pad vrednosti evropske valute pomogao je da evropski proizvođači vozila i snabdevači delova za automobile budu mnogo konkurentniji u Kini, gde je nacionalna valuta juan fiksirana na oko 6,83 u odnosu na dolar u periodu od oko dve godine. Zbog toga, međutim, raste pritisak na Kinu da smanji vrednost njene valute.

- Evropska zajednička preduzeća u Kini mnogo više su vezana za uvozne delove za automobile nego ostatak industrije, pošto Kina još nije dostigla takav nivo da proizvodi komponente najnovije tehnologije - kazao je hu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik