Smanjen kreditni rejting Italije

Bez autora
Sep 20 2011

Zbog strahovanja da Vlada u Rimu neće uspeti da pokrene privredu i sredi političku situaciju, kreditna agencija "Standard end Purs" snizila je kreditni rejting Italije. Razloge da snizi rejting Italije sa A+/A-1+ na A/A-1, ta američka agencija za međunarodni bonitet, vidi u slabljenju izgleda za oporavak privrede Italije i državnom dugu, koji je veći od očekivanog.Perspektive italijanskog duga "Standard end Purs" je ocenio kao negativne, dodajući da očekuje da političke razlike ograniče mogućnosti Italije da odgovori na krizu kako bi trebalo.

Smanjen kreditni rejting ItalijeAgencija "Standard end Purs" snizila kreditni rejting Italije zbog niskog privrednog rasta i političke nestabilnosti. Zvanični Rim smatra da je ta odluka politički motivisana.

Zbog strahovanja da Vlada u Rimu neće uspeti da pokrene privredu i sredi političku situaciju, kreditna agencija "Standard end Purs" snizila je kreditni rejting Italije.

Razloge da snizi rejting Italije sa A+/A-1+ na A/A-1, ta američka agencija za međunarodni bonitet, vidi u slabljenju izgleda za oporavak privrede Italije i državnom dugu, koji je veći od očekivanog.

Perspektive italijanskog duga "Standard end Purs" je ocenio kao negativne, dodajući da očekuje da političke razlike ograniče mogućnosti Italije da odgovori na krizu kako bi trebalo.

Italija je opterećena velikim dugom i vlada u Rimu je pod pritiskom da sprovodi mere štednje da bi zauzdala potrošnju.

Analitičari "Standard end Pursa" smatraju da će slab privredni rast Italije verovatno ograničiti efikasnost programa fiskalne konsolidacije.

U "Standard end Pursu" procenjuju da će bruto domaći proizvod (BDP) Italije od ove do 2014. godine rasti u proseku po 0,7 odsto godišnje. Ranije se očekivao rast od 1,3 odsto godišnje.

Italijanska vlada odbacila je odluku agencije za međunarodni bonitet "Standard i Purs", smatrajući da je zasnovana na političkim stavovima i ocenama u medijima, a ne na "realnim stvarima".

"Vlada je uvek uživala poverenje Parlamenta dokazujući time snagu vladajuće većine", navodi se u saopštenju vlade Silvija Berluskonija.

Italijanski parlament je prošle nedelje odobrio mere štednje koje predstavljaju kombinaciju viših poreza, penzijske reforme i rezanja rashoda.

Mere štednje treba da tokom tri godine za 54 milijarde evra smanje deficit Italije, treće po snazi evropske ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik